середа, 03 березня 2010 17:02

Очікують найбільшу за останні 30 років повінь

Головний інженер Канівської гідроелектростанції 58-річний Володимир Пшеничний припускає, що цьогорічний паводок на Дніпрі може повторити або й перевершити наймасштабнішу повінь 1979-го:

— Синоптики підрахували рекордну кількість опадів і наявну в снігу воду. Конкретний приплив води почнеться з 10 березня. Пік повені планують на другу декаду квітня, а сам паводок триватиме до початку червня. Його масштаби прогнозують вищі ніж 30 років тому.

Де найпроблемніші місця на випадок великої повені?

— У районі Кончі-Заспи під Києвом. Там звузили ширину русла за рахунок намивання піску під будівництво. Вода не встигатиме проходити. Значні затоплення можуть статися саме там.

Як запобігти паводку?

— Безвихідних повеней не буває, можна підготуватися до будь-яких паводків. Окрім попереднього скидання води на дамбах, у найвужчих місцях річки підриватимуть лід. Від Київської дамби до нашої вода доходить за 24 години. Якщо підуть додаткові її обсяги, встигнемо відкрити додаткові шлюзи. Водосховище Канівської гідроелектростанції найменше за обсягами — 2,5 кубічного кілометра. Зараз тримаємо рівень води на півметра нижче середнього, щодоби скидаємо в Кременчуцьке водосховище все, що прийшло до нас. Додатковим скиданням можемо знизити рівень води на 15 сантиметрів за добу. У Кременчуцькому водосховищі таке можуть знизити за два тижні — у них сезонне регулювання.

Скидання води в Києві може критично переповнити ваше водосховище?

— Усі дамби будували так, що кожна наступна має більшу пропускну спроможність. Винятком є Каховська ГЕС. Вона стоїть нижче Кременчуцької, а пропускна спроможність у неї менша. Там можуть бути труднощі, хоч у запасі залишається можливість скидати воду в канали для зрошувальних систем.

Дамби витримають великий потік води?

— Серед шести гідроелектростанцій на Дніпрі наша наймолодша — з 1975 року. До її технічного стану, як і до ще чотирьох, претензій нема. Комісія перевіряла споруди восени після катастрофи на Саяно-Шушенській ГЕС у Росії. А от на 75-річному запорізькому Дніпрогесі є проблеми через значне зношення основних бетонних конструкцій.

Зараз ви читаєте новину «Очікують найбільшу за останні 30 років повінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути