вівторок, 27 червня 2017 06:05

Обмінники за рік заробляли по 500 гривень

По 400–500 грн за рік заробили деякі обмінні пункти 2016-го, повідомили в Нацбанку.

"У низці компаній ще гірше — зафіксований збиток. Тоді заявлена різниця між курсом купівлі і продажу валюти у цих обмінних пунктах мала б бути мізерна — 1–2 копійки. Але всі розуміють, що обмін валют дає великі прибутки", — пише директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз на "Економічній правді".

— В Україні є кілька типів обмінних пунктів. Одні належать банкам, інші працюють з ними за агентськими угодами, треті належать фінансовим компаніям. Аби отримати збиток чи невеликий прибуток, їм треба взагалі не вміти працювати на валютному ринку, — коментує фінансовий аналітик Олексій Кущ, 42 роки. — Обмінники відображають не всі доходи. Держава цей ринок не контролює. Величезна його частина у тіні. Чорний ринок валюти становить близько 2 мільярдів доларів на місяць. На цьому отримують сотні мільйонів доларів чистого прибутку. І відрахувань у бюджет не платять. Тіньовий валютний ринок не живе без участі легальної банківської системи. Його контролюють і представники держорганів. Схема проста. Спершу відбувається відтік валюти з банківської системи на рахунки підставних юридичних осіб. Потім їх переводять у готівку і вливають на валютний ринок.

— Чорний ринок заробляє на спекуляціях, великій різниці між купівлею і продажем валюти. Тому зацікавлений у курсовій нестабільності і сприяє їй, — продовжує експерт. — Посилює негативні тенденції. І замість того, аби гривня впала на 50 копійок, падає на дві гривні. А тут кожна копійка — це знецінення доходів українців.

Липень і серпень для курсу гривні будуть сприятливими, говорить Олексій Кущ.

— Зараз ціни на сировину, яку продаємо за кордон, високі. Україна на третину збільшила експорт сільськогосподарської продукції — валюта йде на внутрішній ринок. Та восени почнемо закуповувати енергоресурси і гривня різко здешевшає. У кращому разі взимку підскочить до 30 за долар.

Зараз ви читаєте новину «Обмінники за рік заробляли по 500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути