вівторок, 22 травня 2012 06:15

Треба не менше 100 бджолиних сімей, щоб жити з пасіки

— Через масове отруєння бджіл Україна цього року недоотримає понад 36 тонн меду, — вважає провідний науковий співробітник столичного Інституту бджільництва Анатолій Букреєв, 65 років. У трьох районах Запорізької області загинули понад 800 бджолосімей — через використання отруйних пестицидів.

— У середньому по Україні на одну бджолину сім'ю припадає більш як 24 кілограми меду на рік. Запорізька область лідирувала за цим показником. Там одна сім'я давала майже 46 кілограмів.

В Україні 580 тисяч пасік. На ринок і на обсяги експорту продукту загибель комах на Запоріжжі не вплине. Щороку ми виробляємо його близько 75 тисяч тонн і поступаємося тільки Китаю, Туреччині й Аргентині. 52 відсотки експорту українського меду припадають на Росію, 24 — Німеччину, від 2 до 7 відсотків — на Білорусь, США, Польщу, Словаччину, Чехію.

На жаль, бджоли труяться через фермерів майже щороку. Особливо останнім часом, коли почали обробляти поля не тільки пестицидами, а й прискорювачами зрілості рослин. Є аналогічні препарати, які не шкодять. Але господарники хочуть заощадити, нехай навіть закон забороняє використовувати речовини, які можуть призвести до фізичного знищення бджіл. Тому відшкодовуватимуть збитки по суду. Гадаю, це буде відсотків 70 реальних утрат.

Щоб відновити бджолину сім'ю, треба придбати хоча б один-два чотирирамкові пакети із бджолами. Один коштує 650-700 гривень.

Потрібно мати не менше 100 бджолиних сімей, щоб жити з пасіки. Припустімо, кожна дає 30 кілограмів меду на рік. Загалом виходить 3 тонни. Якщо мед збувати без перекупників, це буде десь по 30 гривень за кілограм, усього — 90 тисяч гривень на рік. Половину цієї суми доведеться вкласти у виробничі потреби. Пасічникові залишається до 4 тисяч гривень на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Треба не менше 100 бджолиних сімей, щоб жити з пасіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути