вівторок, 22 березня 2011 01:30

Новий Трудовий кодекс має сприяти детінізації зарплат

Розвиваючи економіку країни, владі необхідно сформувати потужний ринок праці. Утім це неможливо зробити без належного законодавства. Україна досі живе за радянським Кодексом законів про працю 1971 року.

Реформувати трудове законодавство 2000-го спробував народний депутат Валерій Коновалюк. Він вніс на розгляд Верховної Ради власний проект нового Трудового кодексу. Зараз у парламенті обговорюють інший проект, який розробили Василь Хара, Олександр Стоян і Ярослав Сухий. Він викликав багато сумнівів в експертів. Через це Коновалюк ініціює парламентські слухання з реформування трудового законодавства. У свою чергу, інформаційне агентство "Наш продукт" організувало круглий стіл із залученням профспілок, чиновників профільних міністерств, юристів, щоб під час публічного обговорення знайти компроміс між роботодавцями і працівниками.

— Щоб сформувати нормальний ринок праці, ми повинні вирішувати задачу комплексно — провести пенсійну реформу, реформувати соціальне страхування, запровадити соціальні картки, які дозволять скоротити державний апарат і порахувати, скільки щороку витрачають на пільговиків. Адже все це пов'язане із Трудовим кодексом. Лише за таких умов ми збільшимо продуктивність праці і досягнемо росту економіки на 10–11 відсотків, — зазначає Коновалюк.

Нагадуємо, що на початку лютого цього року проект з впровадження електронної соціальної картки в Україні презентував вітчизняний консорціум "ЄДАПС".

Народний депутат вніс в останній проект Трудового кодексу понад 200 поправок. Половину з них прийняли. Утім його бентежить скасування семиденної соціальної відпустки для одиноких батьків, збільшення терміну неоплачуваної відпустки з 15 днів до трьох місяців, фактична безправність робітників при розриві трудових відносин.

— Нове трудове законодавство має сприяти детінізації заробітної плати, бо сьогодні у нас 30 відсотків платні у тіні. Тоді питання пенсійної реформи не буде таким болючим, — вважає начальник кадрового управління Пенсійного фонду Валентина Зеленьова.

З нею згодна керівник Союзу жінок "За майбутнє дітей" Валентина Семенюк-Самсоненко:

— Зараз відбувається ручне управління Пенсійним фондом. Людина не може контролювати, скільки пенсії їй нараховують протягом життя. Населення сприйме новий Трудовий кодекс, коли відчує, що він гарантує соціальний захист.

Валентина Семенюк-Самсоненко нагадує, що Україна живе за законом про працю, який був розрахований на планову систему господарювання. Сучасна економічна ситуація абсолютно інша. Вона потребує докорінних змін законодавства про працю.

Зараз ви читаєте новину «Новий Трудовий кодекс має сприяти детінізації зарплат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути