вівторок, 26 лютого 2019 07:26

Новий прохід через Керченську протоку може відтермінувати вибори

Україна планує здійснити ще один прохід через Керченську протоку. Цього разу під наглядом іноземних спостерігачів. 25 листопада російські прикордонники напали на українські кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Захопили судна "Бердянськ", "Нікополь", "Яни Капу" та взяли в полон 24 моряків.

— Відбулися консультації з німцями та французами щодо формату моніторингової місії. Ми опрацьовуємо можливості спостереження з моря, з повітря, і з космосу, — каже міністр закордонних справ України Павло Клімкін, 52 роки, в інтерв'ю виданню "Цензор.нет".

У МЗС Росії назвала намір України провокацією.

— Якщо ми зупинимося і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання із захоплення Азовського моря. Вона пред'явить світу самовизначені нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму, — говорив у грудні про необхідність чергового проходу українських кораблів через Керченську протоку секретар Ради нацбезпеки й оборони 54-річний Олександр Турчинов.

— Наші кораблі мають дістатися бази в Бердянську. Вона є важливим вузлом безпеки в українському Азові. Це буде демонстрація політики з відновлення контролю над ним, — каже колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко, 65 років. — У ролі міжнародних спостерігачів можуть виступити військові кораблі Америки та країн — членів НАТО. Хоч і це не гарантує безпеки.

— Немає ні воєнного, ні політичного сенсу повторювати прохід українських військових кораблів через Керченську протоку, — говорить військовий експерт Олег Жданов, 52 роки.

— Навіть якщо росіяни пропустять наші кораблі, суперечки довкола Азова це не вирішить. Але якщо РФ застосує зброю, це дозволить нашому президенту знову ініціювати воєнний стан і відтермінувати вибори.

Для світової спільноти наш конфлікт із Росією в Азовському морі залишається внутрішнім. Адже ми досі не денонсували договір про спільне використання цієї акваторії з РФ. Розірвавши його, винесемо питання Азову на міжнародний рівень.

Зараз ви читаєте новину «Новий прохід через Керченську протоку може відтермінувати вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути