пʼятниця, 15 лютого 2013 06:15

Новий Папа Римський боротиметься з недугами церкви

Автор: фото: REUTERS
  Папа Бенедикт ХVІ та його асистент під час приїзду на зустріч із семінаристами. Рим, 8 лютого 2013 року
Папа Бенедикт ХVІ та його асистент під час приїзду на зустріч із семінаристами. Рим, 8 лютого 2013 року

Папа Римський 85-річний Бенедикт XVI оголосив, що зрікається престолу. Послався на похилий вік і стан здоров'я. Нового понтифіка оберуть у березні.

— Ще два роки тому Папа заявляв, що хоче піти у відставку, — розповідає отець Петро Балог, 35 років, віце-ректор Інституту релігійних наук ім. Томи Аквінського. — Але в той час точилися скандал (педофілія священиків і викрадення інформації секретарями Папи. — "ГПУ"). Бенедикт XVI сказав, що не може покинути провід у такий важкий час. Тепер ситуація набагато легша. Може перейти до емеритури — пенсії.

Ким тепер буде Бенедикт XVI?

— Буде знову кардиналом Йозефом Ратцінґером, папою-емеритом. Його портрет лишатиметься серед портретів інших Пап у Ватикані. Уся процедура відставки прописана. Канон 332-й чітко каже, що відречення — це право Папи. Ніхто не може йому відмовити.

Як оцінюєте правління Бенедикта XVI, якому закидали надмірний консерватизм?

— У 1960-ті він був великим оптимістом, лібералом. Згодом змінив свої переконання. Мабуть тому, що в 1970-1980-ті відбулися радикальні зміни у світі. Він побачив, що з уседозволеністю церква починає втрачати щось важливе. Через те основним його завданням було зберегти її набутки, нічого не змінюючи.

Харизмою попереднього папи Івана Павла ІІ була відкритість. Але його теж критикували за консерватизм. Він знаходив дивовижний компроміс. А от Бенедикт XVI вже виразно став на бік оберігання традицій. Хоча, якщо послухати його, почитати статті, там годі знайти якогось мракобісся. Це сучасний мислитель.

Чи правда, що Бенедикт XVI був проміжним Папою між активним попередником і ймовірно діяльним наступником?

— Церкві справді був потрібен період спокою. Майже завжди, коли обирають Папу, якому за 70 років, чекають, що він буде проміжний.

Кажуть про нагальність реформ у церкві. Чого очікувати?

— Є принцип, на якому базується церква — Святе Письмо, Євангеліє, слова Христа. Це фундамент віри, його не міняють. Якщо ж узяти целібат священиків (обітниця безшлюбності. — "ГПУ") — це ніяка не догма віри. Це традиція Західної церкви. Східнокатолицькі церкви, та ж таки Українська греко-католицька, не мають практики целібату.

Звісно, якщо скасують целібат — це буде революція. Тож церква буде зважати і роздумувати. Насамперед, щоб не розколоти паству. Зрештою, такі рішення — завжди компроміс між різними частинами церкви. Якщо ж брати гомосексуальні шлюби, то церква ніколи не погодиться на таке. Це не означає, що вона погано ставиться до цих людей. До кожного ставиться з любов'ю. Але є повага до людини і є церковна дисципліна. Можна хрестити, вінчати, причащати лише тих, хто до цього готовий. Такі люди не готові приймати церковний шлюб, який передбачає єднання між чоловіком і жінкою.

Обговорюють тему дозволеності абортів і контрацепції.

— Різниця суттєва. Церква вважає, що аборт є вбивством невинних дітей у зародку, і ніколи не змінить цього пункту. Контрацепція — це перешкоджання природному плануванню дітей. Церква просить планувати сім'ї природним шляхом. Але ніде у Святому Письмі не сказано, що контрацепція — це гріх.

Новий Папа може провести подібні реформи?

— Якщо оберуть ліберала. Кандидатів на престол є багато.

Хто буде Папою — латиноамериканець, італієць, азіат?

— Географія не впливає на вибір. Дивляться насамперед на кандидата.

Потрібна людина, яка зможе керувати понад мільярдом людей — відкрита, досить молода, активна, освічена. До того ж має бути налаштована на співпрацю з іншими церквами та релігійними організаціями. І, звісно, здатна протистояти всім цим скандалам, що струшують церкву останні десятиліття. Тобто, привнести певний спокій.

Зараз ви читаєте новину «Новий Папа Римський боротиметься з недугами церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути