середа, 21 листопада 2012 00:45

Новий Кримінально-процесуальний кодекс містить п'ять ризиків

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Цього тижня набув чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс. Він містить колосальні ризики, не помітні на перший погляд, переконаний заслужений юрист України, нардеп-"нунсівець" Юрій Кармазін, 55 років:

— Перший ризик — на його впровадження треба витрати більші, ніж планували. Нам обіцяли, що прийняття нового кодексу здешевить правосуддя. Натомість міністр внутрішніх справ раптом заявляє, що тільки системі МВС негайно потрібний додатковий мільярд гривень.

Другий. Серед плюсів закону називають спрощення порушення кримінальної справи. Громадянину варто написати заяву, її занесуть у спеціальний реєстр досудових розслідувань — і справа почалась. У цьому криється небезпека. Влада і так пригнічує бізнес. А за новим кодексом, достатньо анонімки — й викликатимуть директорів фірм для проведення з ними слідчих дій. Оскаржити факт порушення кримінальної справи ви вже не зможете, бо немає документа про це.

Третій. Обмежується доступ захисників до справи — вони обов'язково мають бути внесені в Держреєстр адвокатів України. Так створюють монополію на захист. Тобто ні фахівці в галузі права, ні правозахисні організації, ні батьки чи родичі не можуть бути адвокатами. Це негативний чинник.

Четвертий. Запровадження суду присяжних — окозамилювання. Їх залучатимуть тільки до справ, де передбачена найвища міра покарання. Де йдеться про політичні переслідування, там присяжних не буде. Фактично це ті самі народні засідателі, які існували й раніше, але тепер вони називаються судом присяжних.

П'ятий. Справи більше не направлятимуть на додаткове розслідування. Позитив у тому, що її не затягуватимуть. А якщо справу про вбивство вів недосвідчений слідчий? За його звинуваченням видно, що підсудний справді винен. Але вирок виносити не можна, бо докази недостатньо закріплені. Раніше справу направляли на дорозслідування, тепер убивцю доведеться виправдовувати.

Якщо говорити про позитиви, то їх два. Перший — відтепер обшук проводитимуть лише за постановою судді. Другий — справи розглядатимуть швидше, що розвантажить переповнені слідчі ізолятори.

Хто виграє від прийняття нового КПК? Проста людина — нічого. Влада як робила казна-що за старого кодексу, так і чинитиме за нового.

Зараз ви читаєте новину «Новий Кримінально-процесуальний кодекс містить п'ять ризиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути