пʼятниця, 26 травня 2017 05:45

Ні один із кандидатів не показав достатніх знань

— Жоден із претендентів на посаду голови Державної служби геології і надр не набрав мінімально необхідних балів. Конкурс завершився безрезультатно, — каже 23 травня голова правління громадської організації "Центр політико-правових реформ" 51-річний Ігор Коліушко.

Ні один із кандидатів не показав достатніх знань для у спішного проходження конкурсу, каже голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко.

Це вже друга спроба проведення цього конкурсу. 16 травня він не відбувся через відсутній кворум членів комісії з питань вищого корпусу державної служби. Нині вона рекомендує уряду призначити повторний конкурс. Державна служба геології і надр контролює використання корисних копалин, видає дозволи на розробку родовищ.

18 травня уряд таємно призначив тимчасового виконувача обов'язків голови екс-"регіонала" Олега Кирилюка. Він був керівником Державної архітектурно-будівельної інспекції на Житомирщині. Не раз виносив рішення, які згодом були оскаржені у судах. Його називають кандидатурою прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і його соратника — Максима Мартинюка. Той є заступником міністра аграрної політики й продовольства.

Першим заступником Кирилюка став Микола Фощій. Проти нього відкрито кримінальне провадження. Чиновника зі скандалом звільнили з посади керівника держпідприємства "Південукргеологія". Причина — нецільове використання коштів та мільйонні заборгованості з виплати заробітних плат.

Згодом це рішення Кабміну щодо призначення Кирилюка і Фощія призупинив суд. Уряд і прем'єр отримали негатив — через непрозорі кадрові призначення і лобіювання сумнівних осіб.

На посаду голови Держслужби геології та надр претендують 29 осіб. Про це йдеться у сюжеті телеканалу "Еспресо".

— На конкурсі є люди від Гройсмана й Мартинюка. Є претенденти, яких просуває Геннадій Буткевич — один зі співвласників мережі супермаркетів "АТБ". Є кандидатура міністра екології Семерака, — говорить журналіст 33-річний Денис Казанський.

Основними претендентами, крім Кирилюка і Фощія, експерти називають ще шістьох кандидатів. Їх проаналізували журналісти видання "Четверта влада".

Геннадій Сікалов — колишній керівник дочірнього підприємства "Надр України" — "Полтаванафтогазгеологія". За його правління компанію визнали банкрутом. Через борги податкова арештувала свердловини. Підприємство заборгувало 10 млн грн працівникам і 80 млн грн — кредиторам.

Юрій Бакаржієв — директор компанії "Атомні енергетичні системи України". Його просувають Геннадій Буткевич та кримінальний авторитет Саша Браслєт (Олександр Павлюченко. — ГПУ).

Анатолій Безух — колишній голова Державної геологічної служби. Працював за уряду Миколи Азарова у 2010–2011 роках і не може бути в органах державної влади, за законом.

Олександр Пономаренко — директор департаменту в Міністерстві енергетики.

Олександр Філевський — виконує обов'язки гендиректора ДП "Українська авіаційна транспортна компанія".

Крістіна Браїловська — начальник юридичного управління Держгеонадр. Була помічником нардепа від Партії регіонів Юрія Каракая.

Американська торговельна палата в Україні закликає законно і прозоро обрати голову служби геології та надр.

"Це потрібно для реформування галузі. Новий керівник має стимулювати залучення інвестицій", — написали у "Фейсбуку".

Зараз ви читаєте новину «Ні один із кандидатів не показав достатніх знань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути