вівторок, 18 травня 2010 08:51

Нейтральність і російський флот — як голуб миру з бомбою

За шумом навколо харківських угод у тіні залишилося інше рішення президента Віктора Януковича. Того ж дня він видав указ про відзначення 20-ї річниці Декларації про державний суверенітет.

Святкування події, що відбулася 16 липня 1990 року, все ж викликає здивування. Декларацію прийняли за рік до повного проголошення незалежності. То який сенс проводити задля такої відносно прохідної події урочисті заходи, наукові конференції, круглі столи й інші просвітницькі заходи, присвячені, як сказано в указі, "історичній ролі Декларації про державний суверенітет"? Причина в тому, що це єдиний документ, у якому міститься ключова для президента теза — положення про нейтральний статус України.

Під час президентської кампанії Віктор Янукович не раз експлуатував цю тезу. У передачі на телеканалі ICTV між першим і другим туром навіть заявив, що положення про нейтралітет України записане в Конституції, а на референдумі 1 грудня 1991-го українці проголосували не лише за незалежність, а й за нейтральний статус. Видав бажане за дійсне, бо ні в Основному законі, ані в питаннях на референдумі про нейтральність жодним словом не згадувалося.

Як поєднується перебування флоту іноземної держави з прагненням президента зробити Україну нейтральною?

І тільки в Декларації про суверенітет написано: "Українська PCP урочисто проголошує про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках". Проголосити намір ще не означає брати на себе зобов"язання. Адже в тому ж документі значилося, що Україна мала намір підписати союзну угоду в рамках СРСР. Однак змінилися обставини, і Україна цей намір не реалізувала.

Але ж президент Янукович мусить мати хоч якийсь документ, що підпирав би його ідею нейтральності. І можна не сумніватися, що 20-ту річницю Декларації про суверенітет використають як спосіб пропаганди саме цієї тези.

Правда, угода про продовження терміну перебування російського Чорноморського флоту в Криму автоматично ставить запитання: як поєднується перебування флоту іноземної держави з прагненням президента зробити Україну нейтральною? Імовірно, відповідаючи на це запитання, відомий своїм "красномовством" Віктор Янукович видав би щось таке блискуче, що "великий український поет Чехов" просто потьмянів би. І тут йому не позаздриш, бо це все одно, що пояснити наявність бомби в лапках голуба миру. 

Зараз ви читаєте новину «Нейтральність і російський флот — як голуб миру з бомбою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути