Ексклюзиви
середа, 21 жовтня 2009 18:09

Недоторканність із депутатів знімуть невідомо коли

Оприлюднене повідомлення про скасування депутатської недоторканності виявилося обманом. Верховна Рада проголосувала не за той документ, що був затверджений у першому читанні і схвалений Конституційним судом, а за новий. Це означає, що остаточне ухвалення і набуття його чинності переноситься на якийсь час після виборів глави держави і залежить від того, хто стане новим президентом України.

Така ситуація створена з подачі Партії регіонів: однопартійці Віктора Януковича несподівано відмовилися голосувати за законопроект, раніше розроблений "бютівцями" і "нунсівцями". Вони зареєстрували власний законопроект, головним нововведенням якого стало додаткове положення про скасування імунітету глави держави. Точніше, проти президента тепер можуть порушити кримінальну справу з відома більшості Верховної Ради, а ось затримання й арешт глави держави, як і будь-кого з депутатів, можливий лише після набуття чинності звинувачувального судового рішення.

Якби представники БЮТу відмовилися голосувати за цей документ, то викликали б на себе вогонь критики — адже саме вони першими порушили питання про скасування недоторканності. А проголосувавши з опозицією за законопроект Партії регіонів, вони фактично вимушено погодилися із запропонованим "регіоналами" перенесенням на невизначений термін скасування недоторканності.

Співавтор нового законопроекту, депутат-"регіонал" Олександр Лавринович пояснив, що йдеться про внесення змін до Конституції. Тому документ, затверджений у вівторок, направлять на розгляд Конституційного суду. У разі схвалення ним Верховна Рада конституційною більшістю в 300 голосів повинна буде ще раз проголосувати за законопроект на наступній парламентській сесії — тобто не раніше лютого. Але на той час багато що зміниться — на це, мабуть, і розраховують представники Партії регіонів.

Цю думку підтвердила прес-секретар президента Ірина Ванникова. Якби депутати справді збиралися скасувати недоторканність, то у вівторок проголосували б за документ БЮТу — і тоді закон набув би чинності негайно, каже прес-секретар. Проте зусиллями опозиції рішення цього питання відкладене "фактично на невизначений термін".

Якби депутати проголосували за документ БЮТу, то закон набув би чинності негайно

Один із співавторів першого документа, керівник фракції БЮТ Іван Кириленко, підтвердив: підміна одного закону іншим, по суті, поховала ідею зрівняти парламентаріїв у правах із пересічними громадянами. Адже КС може ухвалити рішення про неконституційність низки положень нового закону. Після цього в документ Партії регіонів доведеться вносити поправки, і буде потрібно ще три парламентські сесії на проходження всіх процедур.

— Закон відправили в далеке плавання. Напевне, наших колег із Партії регіонів це влаштовує, – каже Кириленко.

Напередодні голосування заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем"якін повідомив, що терміновість розгляду законопроекту продиктована скандалом, пов"язаним із "Артеком":

— Для того, щоб не грати на цій трагедії, потрібно і дітей, і матір, і народних депутатів поставити в рівні умови перед законом. Скасування недоторканності дозволяє провести чесне розслідування, без спекуляцій. І якщо факти, про які говорить опозиція, не підтвердяться, то наклепники повинні піти під суд — на рівних умовах з пересічними громадянами України.

Одразу після цього, ввечері у понеділок, депутат-"регіонал" Вадим Колесніченко, що першим обнародував інформацію про скандал, заявив:

— Невже хтось думає, що зняття недоторканності позначиться на добробуті нашого народу? Окрім як "побазарить" мовою, за цим я не бачу ніякої перспективи.

А до ранку вівторка опозиція знайшла вихід із ситуації, відмовившись голосувати за колишній законопроект і представивши новий.

Всупереч думці Колесніченка, майже 80% українців, за соціологічними опитуваннями, виступають проти депутатської недоторканності.

Зараз ви читаєте новину «Недоторканність із депутатів знімуть невідомо коли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути