понеділок, 11 серпня 2008 16:36

Повінь підвищила рейтинги Ющенка й Тимошенко

  Володимир Бондаренко: ”Регіонали” не змогли правильно прорахувати політичну ситуацію”
Володимир Бондаренко: ”Регіонали” не змогли правильно прорахувати політичну ситуацію”

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 43 роки, вважає, що у Віктора Ющенка є шанс удруге стати президентом.

Як змінили підсумок політичного сезону позачергова сесія парламенту й ухвалення на ній бюджету?

— Якщо до цього діяльність прем"єра Юлії Тимошенко мала негативне забарвлення, то ухвалення бюджету та виділення коштів на подолання наслідків повені підвищили її політичний рейтинг. Той, хто бореться зі стихією, завжди уявляється суспільством як рятівник. І лідерка БЮТу вміло використала ситуацію. З"явилася в політичних роликах із закликами до збору коштів потерпілим на всіх телеканалах.

Пригадується випадок із канцлером Федеративної Республіки Німеччини Герхардом Шредером. Він був на межі поразки на виборах до бундестагу (німецького парламенту. — "ГПУ") 2002 року. І лише ефектна допомога жертвам повені на сході Німеччини допомогли його партії обійти суперників.

Стихійне лихо додало дивідендів і президенту Вікторові Ющенку, який відвідав і продовжує відвідувати постраждалі райони.

Набирають очки комуністи, критикуючи владу за погану підготовку до таких лих. А от Партія регіонів промовчала, бо розуміла, що їй тут же пригадають пожежі на Херсонщині в часи прем"єрства Віктора Януковича.

Чи вплине повінь на рівень інфляції?

— Уплив буде незначний, бо гроші підуть не на споживання продуктів, а на будівництво нових осель, гідротехнічні заходи тощо. Крім того, бюджетних коштів виділено значно менше, ніж потрібно.

Учора я купував гарні персики на Лівобережжі. Їх привезли з Вінницької області. Продавали по 10 гривень. Тобто людям конче потрібні гроші й вони ладні збути продукцію по найнижчій ціні.

Чи можлива восени відставка уряду?

— Партія регіонів її ініціюватиме. Однак Юлії Тимошенко пощастило із врожаєм зернових. Більше того — сільгоспвиробникам із бюджету виділено 1,4 мільярда гривень на погашення відсотків за кредитами. Тому скинути уряд не вдасться. Але головне завдання "регіоналів" — не відставка Тимошенко. Розігрується інша технологія: два гіганти б"ються між собою, а перемагає третя сторона. Тобто Ющенко й Тимошенко вже відверто суперничають за майбутнє президентство, а Віктор Янукович чекає, коли вони знесилять одне одного.

Переформування коаліції або створення нової може статися восени?

— Ні, раніше нового року нової парламентської кризи чекати не варто. Так само неможливі й дострокові вибори. Якби Тимошенко відправили у відставку, то треба було б призначати нові вибори. Але Партія регіонів опинилася в жалюгідному становищі, коли її не підтримали ані комуністи, ані литвинівці. "Регіонали" не змогли правильно прорахувати політичну ситуацію.

Янукович чекає, коли Ющенко й Тимошенко знесилять одне одного

Невизначеність зберігатиметься до виборів президента. На них переможе одна політична сила, тому й починається серйозна боротьба. З"явилися великі проблеми у спонсора "Народної самооборони" Давида Жванії, бо він фактично вийшов із команди Ющенка і пробує перейти на бік Тимошенко.

У парламенті монтується нова система голосувань "Рада-3". Відтепер кожен нардеп зможе голосувати лише за себе. Як це вплине на роботу Верховної Ради?

— Спікер Арсеній Яценюк упроваджує нову систему з подачі Банкової. Бо він людина Ющенка. Це бомба, яка закладається під депутатами від бізнесу. Тепер олігархи мають постійно ходити на засідання, а не передавати карточку лідеру коаліції чи "бригадиру". Гадаю, це правильний хід президента. Бо парламент буде не раз пійманий на неприйнятті серйозних рішень. І тоді чимало речей у країні втілюватимуться указами глави держави. Таким чином політична ситуація може докорінно змінитися: матимемо паралізований парламент і дієздатного президента.

У грудні на саміті НАТО мають розглянути приєднання України до плану дій по вступу в цю організацію. Як це впливатиме на внутрішньополітичні розклади?

— "Регіонали" і комуністи, як завжди, гаряче заперечуватимуть. Демократичні сили і група Ахметова — підтримуватимуть. Наші олігархи хочуть вийти на світові ринки, і їм вигідна інтеграція України в Європу. Хто зробить менше помилок, той і переможе в цьому політичному футболі.

У Віктора Ющенка є шанс переобратися?

— Так, є. Свого часу Борис Єльцин і Леонід Кучма мали ще нижчий рейтинг, ніж тепер у нашого президента. Була використана технологія "меншого зла". Якщо вдасться демонізувати Юлію Тимошенко на Сході та Заході України й заручитися підтримкою Партії регіонів, то у Віктора Андрійовича з"явиться серйозний шанс.

Чи буде Кремль на когось ставити в нашій президентській кампанії?

— Безумовно, адже російському бізнесу належить майже половина промисловості України. Але не так, як 2004 року, коли Путін двічі вітав Януковича з перемогою. На цей раз Москва підтримає когось на самому фініші перегонів, коли чітко визначиться майбутній переможець.

Зараз ви читаєте новину «Повінь підвищила рейтинги Ющенка й Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути