вівторок, 22 січня 2013 07:00

Настрої людей кардинально змінюються

Події останніх днів нагадують оперативні зведення з прифронтової смуги. Жінок-депутаток викинули з палати Тимошенко. Екс-прем'єрка майже в непритомному стані, їй обіцяють довічне ув'язнення за вбивство Щербаня. Чотирьох студентів із Сум засудили за малюнок Януковича із червоною цяткою на лобі. "Свободівець" просить генпрокурора зайнятися бізнесом свого сина. "Ударівець" заявляє, що в його приймальню увірвалися силовики спецпідрозділу "Альфа". Трьох нардепів від "Батьківщини" облили зеленкою. І так далі.

Далі — прифронтові зведення на тему економіки. Президент Янукович дав прочуханку новому складу Кабміну за "саботаж реформ". Фактично, це вирок усій владній команді. Міжнародні рейтингові агентства називають українську економіку однією з гірших у світі. За минулий грудень промислове виробництво впало майже на 4 відсотки — країна увійшла в тривалу рецесію. Прем'єр Микола Азаров клянеться, що тарифи на компослуги не підвищать, а голова Нацкомпослуг заявляє, що таке підвищення "вигідне бідним". Тим часом перший віце-спікер Ігор Калетник повідомляє, що в держбюджеті-2013 не закладені зарплати бюджетникам на четвертий квартал. Комуністи вимагатимуть скорочення неефективних капітальних витрат, перегляд пільг бізнесу, повернення державі власності.

Отже, у країні наявна ситуація, коли низи не хочуть жити по-старому, а верхи керувати по-старому не можуть. За Леніном, для революції не вистачає одного чинника — значного підвищення активності. Але настрої людей кардинально змінюються.

— Зарплату нам уже два місяці не платять, — розповідає знайома викладачка з державного коледжу. — Години скорочують, людей переводять на півставки. Усі обурюються, бояться втратити роботу. І навіщо ми за них голосували? — закочує очі.

— Я комуніст із сорокарічним стажем, — каже голова міської ради ветеранів. — Але наступного разу ми всі голосуватимемо за "Свободу". Хай тільки скажуть, куди і коли йти.

Останнім часом в Україні вбили кілька прокурорів, суддів, міліціонерів. З іншого боку, у пресі все більше повідомлень про злочинні угруповання есбеушників, прокурорів, суддів, слідчих, чиновників. Вони відбирають у громадян квартири і бізнес, катують затриманих, засуджують невинних, кришують бандитів. То чи варто дивуватися, що врешті-решт люди хапаються за зброю і чинять самосуд, не сподіваючись на справедливість у такій державі. Це перші ластівки народного гніву.

Зараз ви читаєте новину «Настрої людей кардинально змінюються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути