пʼятниця, 16 вересня 2011 10:14

"Настав час відправляти у відставку Табачника і Герман"

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

Об'єднання письменників і письменниць Австрії відмовилося представляти книгу президента України Віктора Януковича Opportunity Ukraine ("Україна — країна можливостей") у своєму каталозі та презентувати на книжковому ярмарку у Франкфурті-на-Майні. Причиною є звинувачення автора в плагіаті й нападках на незалежну пресу.

— В Австрії плагіат вважають геньбою, бо для них репутація важливіша за гроші, — говорить політолог і публіцист Роман Кухарук, 43 роки. — У Німеччині три політики з вищого ешелону пішли у відставку через використання чужих праць у своїх дисертаціях. В Україні ж політика можна звинуватити в чому завгодно, але він не вважає за потрібне пояснити свою поведінку громадянам чи розплатитися за негідний вчинок кріслом.

Радник президента Ганна Герман заявила, що стаття про плагіат — проплачена, тобто замовна.

— Треба запитати в неї, чи проплачує вона статті про себе та президента. Ганна Герман мала би пояснити українському суспільству, чому ця книжка вийшла в Австрії й на чиє замовлення, хто насправді її писав. Натомість вона робить політичні заяви, що неприпустимо для чиновника Адміністрації президента.

По кому вдарить скандал із плагіатом?

— Автором книжки вказаний Янукович, тому пляма залишиться на ньому. Але в президентській адміністрації можуть у будь-який момент відхреститися від видання і перекласти відповідальність на Герман. Настав час відправляти у відставку Табачника, а з ним — і Ганну Миколаївну.

Ці ігри найбільше шкодять іміджу країни. Тому своє слово мали б із цього приводу сказати українські письменники. Вони чомусь мовчать. А от австрійські літератори обурені тим, що ми несемо в Стару Європу совдепівську культуру, коли книжки за політиків пишуть інші. На Заході в таких випадках зазначають, хто здійснив літературний запис надиктованого тексту.

Раніше на плагіаті ловили Володимира Литвина, Раїсу Богатирьову. Чому ніхто їх не осудив?

— Це проблема українського суспільства. Потрібен громадський бойкот таких політиків, а журналісти продовжують ходити на їхні прес-конференції, писати про них.

Зараз ви читаєте новину «"Настав час відправляти у відставку Табачника і Герман"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути