пʼятниця, 15 червня 2018 07:45

Наша ракета зможе долетіти до Москви

Автор: WWW.FACEBOOK/КБ ЛУЧ
  Крилату ракету ”Нептун” випробували в січні цьогоріч. Здатна вражати морські й наземні цілі. В армії України немає ракет цього класу від часу роззброєння згідно з Будапештським меморандумом 1994 року
Крилату ракету ”Нептун” випробували в січні цьогоріч. Здатна вражати морські й наземні цілі. В армії України немає ракет цього класу від часу роззброєння згідно з Будапештським меморандумом 1994 року

— Україна може створити ракету дальністю до 1,5 тисячі кілометрів. Вона здатна долетіти до Москви. Це справжня зброя стримування. Якщо на політичному рівні домовляться про можливість для України ­вироб­ляти такі ракети, — говорить керівник Центру досліджень армії, конверсії й роззброєння 49-річний Валентин Бадрак в інтерв'ю агентству УНІАН.

початок на стор. 1

— Участь у міжнародному режимі контролю за ракетними технологіями дозволяє Києву виготовляти ракети дальністю до 500 кілометрів, — каже Валенти Бадрак. — Конструкторське бюро "Луч" розробляє крилату ракету "Нептун". Вражатиме цілі далеко в тилу противника. Має дальність до 300 кілометрів.

Які останнім часом з'явилися потужні розробки?

— Найвагоміші стратегічні — стосуються ракетної техніки. Це посилить обороноздатність. Україна може виробляти ракети без допомоги партнерів.

На державному конструкторському бюро "Луч" ще з 2000-х розробляють і випускають протитанкові ракетні комплекси й тандемні боєприпаси (з двома чи більшою кількістю етапів вибухів. — ГПУ), які високоточно вистрілюються. Найвідоміші — "Скіф" і "Корсар". Коли відстрілювали американські "Джавеліни", використовували ці два протитанкові ракетні комплекси. Показали — наші не гірші за американські. Також 100 відсотків влучання.

Ще бюро "Луч" працює над ракетною системою залпового вогню "Вільха". Здатна на дальності 70 кілометрів вразити 12 цілей одночасно. У радіусі 2 кілометрів. Наприкінці цього року українсь­ка армія може її отримати.

Які розробки використовуємо у війні з Росією на Донбасі?

— Новітні радіолокаційні станції. Наприклад, "Малахіт" приватного підприємства "Укрспецтехніка". Воно ж виробляє системи знищення безпілотників противника. Їхній "Анклав" діє на відстані до 40 кілометрів. Виводить із ладу новітні російські безпілотники.

Серйозно просунулися у створенні безпілотних авіакомплексів для бою. Київський політехнічний інститут має 15 ­науково-дослідних центрів. Тут створили безпілотний авіакомплекс "Спектатор". Його використовують на війні.

Україна є однією з п'яти-шести країн, які здатні розробляти й виготовляти військово-транспортні літаки. Ан-178 — це потужна машина.

Наскільки наша оборонна промисловість здатна забезпечити потреби армії?

— Десь на 60–65 відсотків. Бо раніше Україна ніколи не виробляла бойових літаків, безпілотників, зенітно-ракетних комплексів. Лише опановує ці напрямки. Буде політична воля й фінансування — в майбутньому забезпечуватимемо себе на 70 відсотків. Це високий показник. У Франції й Німеччині — до 85.

Зараз ви читаєте новину «Наша ракета зможе долетіти до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути