Ексклюзиви
середа, 04 квітня 2007 16:53

"Народна колода" відбиває реальність

Бувають періоди, коли в культурі перестає домінувати інтелектуальне начало. Воно нібито нікуди й не зникає, але перестає бути очевидним і необхідним. Наче відступає у тінь, втрачає звучність та артикульованість і підміняється простими лінивими емоціями.

Погляньмо, протягом останніх кількох тижнів усе було начебто як і завжди: презентувалися якісь нові розумні книжки, відбувалися прем"єри фільмів та спектаклів. Але все це проходило ніби не тут, не до місця, несвоєчасно й недоречно. Навіть якщо це було розумно, то не про нас.

Бо ми переживаємо кризу довіри до розумної культури. І до всякого інтелекту — окрім свого власного.

Я знайшов цьому підтвердження — нехай і випадкове, але дуже промовисте. Мені до рук потрапила новенька колода гральних карт, щойно випущених Благодійним фондом підтримки інтелектуальних (!!!) ініціатив "Славія". Тираж — 10 тисяч. Книжки таким накладом видаються нині рідко.

"Тузи" такі: Ющенко, Янукович, Мороз і Тимошенко

Але це гральні карти. Колекційні. Такий витвір поліграфії зветься "Народна колода-2007". Тут кожна карта — з портретом якогось відомого українського політика (художник Михайло Волов намалював більш-менш вдалі шаржі, більш-менш упізнавані, а головне — необразливі).

"Тузи" в колоді такі: Ющенко, Янукович, Мороз і ? Юлія Тимошенко (червона чирва-сердечко). Цікавий набір "королів": Ринат Ахметов, Юрій Луценко та два екс-президенти — Кравчук і Кучма. Замість "шісток", щоб нікого не образити, зображено морду рожевої свині — це символ року та культова тварина українців. Найближче до "шісток" — "сімки". Там зображено людей, подібних на Ківалова, Симоненка, Черновецького, Бродського. На звороті кожної карти є малюнок на зразок китайської формули "інь-янь" — помаранчевий і синій дракончики кусають один одного за хвіст.

Автор ідеї — виконавчий директор Фонду підтримки інтелектуальних ініціатив Віталій Максютенко, колишній журналіст. Він каже, що в основі проекту — проста і благородна філософія. Для політиків тут є зрозумілий натяк: кожен із них повинен вести свою гру весело і чесно. А кожен із нас, беручи до рук ці карти, долучається до найпопулярнішої всенародної інтелектуальної забави і, бодай віртуально, може висловити політикам "свою любов, повагу та інші емоції" (так і написано на вкладиші до колоди).

Карти випущені до Дня сміху. Третина їхнього тиражу розійшлася ще до 1 квітня.

Справді, до цієї колоди не варто ставитися серйозно. Не намагайтеся збагнути, чому той чи інший політик у ній має певну вагу. Скажімо, чому Табачник — "вісімка", а Чорновіл — "десятка"? Усе це така сама курйозна випадковість, як і в реальності. Саме її і відбиває "Народна колода". Звісно, згадані карти — не так продукт розуму, як продукт народної інтуїції. А вона часом рятує нас не гірше самого інтелекту.

Зараз ви читаєте новину «"Народна колода" відбиває реальність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути