Ексклюзиви
понеділок, 14 травня 2007 16:56

Наркоманія загрожує генофонду нації

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

За останні роки в Україні зріс незаконний обіг наркотиків. Про це кажуть фахівці. Однак конкретної цифри не називають. Бо її немає — бракує методик такого оцінювання. Статистичні дані спираються на показники вилучення наркотичних речовин, притягнення до кримінальної відповідальності тощо. Але повної картини це не дає.

Експерти стверджують: змінюється структура внутрішнього наркоринку. Із 1990-х на ньому з"явилися амфетаміни, прийшли синтетичні наркотики. Однак найбільшим попитом користуються так звані сурогатні, домашні опіати, в основі яких є мак. Вони й залишатимуться найпопулярнішими в недалекому майбутньому.

— Це пов"язано з низькими прибутками населення, а також із певними традиціями, — каже 33-річний Богдан Сокрут із Головного управління СБУ з боротьби з корупцією та організованою злочинністю. — Адже в Україні завжди вирощували мак. І якщо з нього можна виготовляти наркотик, то навіщо шукати щось інше? В цьому є принципова відмінність української наркоситуації від російської. Там переважає героїн.

Богдан Сокрут називає окремою проблемою невеличкі ділянки маку, які сіють у присадибних господарствах селяни. Органам внутрішніх справ із цим важко боротися. Водночас багато літніх людей свідомо саджають мак на продаж. А посадити за ґрати бабцю, якій за сімдесят років, — справа безперспективна. З іншого боку, бабусі погоду на наркоринку аж ніяк не роблять, каже співробітник СБУ. За його словами, найбільше наркоманія процвітає в південному та південно-східному регіонах України.

Торік на обліку перебувало 117 тисяч наркозалежних

— Час відійти від традиційного підходу до проблеми наркотиків і наркозалежності, — каже координатор Програми ЄС/ПРООН із запобігання зловживанню та боротьби з незаконним обігом наркотиків у Білорусі, Україні та Молдові Владилен Літновський, 41 рік. — Бо кримінальна заборона на виробництво та збут наркотиків є реакцією держави лише на наслідки проблеми. А через сплеск наркоманії під загрозою може опинитися генофонд нації.

— Це комплексна проблема. Є наркоспоживач, який втрачає власне здоров"я. Є залежні люди — його родичі, близькі, — пояснює експерт. — Вони теж морально й матеріально страждають, втрачають здоров"я. Адже супутниками наркоманії є гепатит, СНІД, різні інфекційні хвороби.

Найбільше вживає наркотики молодь.

За офіційною статистикою МОЗ України, торік на обліку перебувало 117 тис. наркозалежних. Але експерти стверджують, що насправді їх у кілька разів більше.

— 33,1 відсотка хлопців та 15,4 відсотка дівчат 15-річного віку хоча б один раз у житті вживали канабіноїди, виготовлені з конопель наркотики, — каже директор Української національної обсерваторії з алкоголю та наркотиків Анатолій Вієвський, 52 роки.

Незабаром у школах розпочнуть втілювати антинаркотичну профілактичну програму. Її, як і низку інших заходів щодо запобігання незаконному обігу наркотиків, фінансує Європейська комісія. Цього року допомога Україні, Білорусі, Молдові в рамках програми складає понад $1 млн 100 тис.

Сьогодні серед молоді модні так звані легкі наркотики — марихуана. Проте психологи вважають, що кожен наркотичний засіб небезпечний. Сама по собі марихуана така ж шкідлива, як тютюн, але вона руйнує психологічний бар"єр. У молодої людини вибудовується психологічний ланцюжок: марихуана — наркотик, я її вживаю — ніяких наслідків, є інші наркотики — спробую?

Богдан Сокрут називає чотири основні загрози, які несе незаконний обіг наркотиків Україні.

Перша — це використання території нашої країни для транзиту наркотичних речовин афганського походження до країн ЄС. Везуть їх із Центральної Азії через Росію в Україну й далі на захід або з Туреччини через Балкани і Україну, — каже він. — Друга — це контрабанда кокаїну з Латинської Америки в Україну: як для нашого внутрішнього ринку, так і для подальшого транзиту до сусідніх держав. Третя проблема — контрабанда синтетичних наркотиків та психотропних речовин з інших країн. І четверта — внутрішня, використання наркоділками  промислового культивування маку. В СБУ переконані, що основне джерело наркосировини знаходиться саме там.

Зараз ви читаєте новину «Наркоманія загрожує генофонду нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути