Ексклюзиви
четвер, 27 березня 2008 16:52

Найбільшим досягненням Тимошенко є повернення вкладів

Сьогодні виповнюється 100 днів уряду Тимошенко. За цей час у неї були як перемоги, так і поразки.

Найяскравіше досягнення — повернення вкладів Ощадбанку СРСР. Найгучнішу передвиборну обіцянку Тимошенко реалізує нині повним ходом. Лише за перші два місяці 2008-го людям виплачено понад 3 млрд грн. Тоді як за попередні роки незалежності України — 3,8 млрд.

За всієї неоднозначності сьогоднішньої ситуації на газовому ринку Тимошенко таки вдалося втілити свою іншу виборчу обіцянку — позбавитися посередника, "РосУкрЕнерго". Хоча російський "Газпром" тимчасово скорочував постачання газу в Україну, тим не менше цього року країна перезимувала без значних потрясінь.

Ще однією перемогою Тимошенко є виконання іншої виборчої обіцянки: дострокові вибори столичного міського голови та Київради. Звичайно, це створює небезпечний прецедент — так народні депутати можуть дійти і до звільнення сільських голів. Проте основною причиною перевиборів є висновки урядової комісії щодо земельних махінацій у Києві на суму близько 15 млрд грн. А масові порушення земельного законодавства непокоять людей майже в усіх регіонах України.

До здобутків уряду можна віднести й зростання соціальних виплат. Мінімальна зарплатня збільшилася на 55 грн, середня пенсія — на 159. Загалом реальні наявні доходи громадян — тобто вже з урахуванням інфляції — зростали цьогоріч удвічі швидше, ніж торік. Та й доходи держбюджету стали більшими на 37%.

Скандальною сферою стали держзакупівлі

Інші позитиви — вступ України до Світової організації торгівлі, повноцінне запровадження єдиного тестування для випускників шкіл, збільшення майже вдвічі обсягів повернення підприємцям податку на додану вартість. А також початок реальної роботи над підготовкою до футбольного чемпіонату Євро-2012 — зокрема, 10 млрд грн передбачено в держбюджеті-2008 на оновлення доріг, аеропортів, стадіонів, почався демонтаж довгобуду біля стадіону "Олімпійський" у Києві.

Тепер щодо поразок. Найочевидніша проблема — інфляція, хоча й посилилася вона ще у вересні 2007 року. За січень-лютий індекс споживчих цін зріс на 5,7%. Хоча темпи інфляції за лютий дещо знизилися порівняно з січнем, цього поки що недостатньо.

До негараздів можна віднести конфлікти між Секретаріатом президента і урядом — щодо звільнення мера Києва, держзакупівель, приватизації обленерго. Це дестабілізує парламентську коаліцію. Крім того, Тимошенко найімовірніше втратить можливість застосування імперативного мандата для місцевих рад: відповідне рішення готується зараз у Конституційному суді. А також може позбутися частини своїх повноважень унаслідок ухвалених у першому читанні змін до "Закону про Кабмін".

Не виконано й іншу передвиборну обіцянку Тимошенко — не скасовано, хоча й зменшено армійський призов, не скасовано також  пільги для народних депутатів.

Скандальною сферою стали держзакупівлі. Після кількох взаємних випадів між урядом і Секретаріатом депутати скасували відповідний закон. А йдеться ж про понад 100 млрд грн, які мають виділятися на забезпечення роботи лікарень, шкіл тощо. Ситуація тут залишається невизначеною.

Є проблеми і з надходженнями від приватизації. Адже поки що зміна керівництва Фонду держмайна заблокована. Водночас від приватизаційних надходжень — а за планом це 8,6 млрд грн — залежить подальша стабільність держбюджету. А також подальші виплати вкладникам Ощадбанку. 12 млрд грн позапланових надходжень від приватизації повинні піти саме на погашення поточних платежів вкладників за житлово-комунальні послуги цього року.

Зараз ви читаєте новину «Найбільшим досягненням Тимошенко є повернення вкладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути