Ексклюзиви
четвер, 11 червня 2009 19:10

Найбільше подорожчали ліки і цукор

Минув рік відтоді, як Держкомстат зафіксував найвище за 10-річчя зростання споживчих цін в Україні. У травні 2008 інфляція у річному вимірі, тобто за останні 12 місяців, сягнула 31,1%.

Що ж маємо тепер? Згідно зі статистикою, у травні порівняно з квітнем ціни підвищилися в середньому на 0,5%. А в річному вимірі триває уповільнення — з 15,6% у квітні до 14,7% у травні. Тобто, за рік інфляція зменшилася вдвічі, хоч і лишилася доволі високою: 7,4% з початку року.

Істотно в січні–травні подорожчала фармацевтична продукція: на 29,9% з початку року. Додають у ціні й паливо-мастильні матеріали — на 23,6%. Це пов"язано як із подорожчанням нафти на світовому ринку, так і з підвищенням акцизів на бензин. Із продовольчих товарів ціни найбільше зросли на цукор — 31,5%, картоплю — 16,1% та овочі — 12,1%. Водночас на 2,7% подешевшало молоко, а ціни на яйця упали на 36,3%.

Вартість продуктів харчування все ще найбільше впливає на загальну інфляцію, проте її роль помітно зменшилася. Якщо торік у травні 87% зростання споживчих цін пояснювали саме подорожчанням харчів, то в травні 2009-го цей уплив скоротився вдвічі — до 43%. Водночас частка житлово-комунальних послуг зросла з 4% рік тому до 28% тепер.

До уповільнення інфляції привело зменшення доходів людей через кризу та зростання безробіття

Отже, якщо торік основною причиною інфляції було зростання цін на продовольчі товари, то в 2009 році такою буде підвищення адміністративно регульованих тарифів. Зокрема, на проїзд у муніципальному транспорті та житлово-комунальні послуги. А також послаблення гривні щодо валют основних торговельних партнерів. Це призводить до зростання цін як на імпортні товари, так і на вітчизняну продукцію, для виробництва якої  використовують увізну сировину. І хоча поки що гривня дещо зміцніла щодо долара, більшість прогнозів міжнародних та українських дослідницьких центрів та банків свідчить про послаблення національної валюти до кінця року.

До уповільнення інфляції привело зменшення доходів людей через кризу та зростання безробіття. Водночас згодом це сприятиме її пришвидшенню. Річ у тім, що основне джерело доходів місцевих бюджетів — податок на доходи громадян. Вони зменшуються, відповідно скорочуються і надходження до бюджетів. Для них стають обтяжливими субсидії. Через це зростають комунальні тарифи.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше подорожчали ліки і цукор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути