вівторок, 01 лютого 2011 11:19

"Розпочати бізнес новому Біллу Ґейтсу в нас практично ніде"

Президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, 58 років, переконаний, що цього року кількість приватних підприємців суттєво скоротиться.

— Об'єктивні причини — це загальна ситуація в країні: політична, економічна і правова, — пояснює. — Усе залежить не від ініціативності, досвіду і знань підприємця, а від його наближеності до чиновника, від лояльності правоохоронця, митника чи податківця. Нема економічної свободи, рівності прав і можливостей — нема місця в бізнесі.

Податковий кодекс тільки погіршує ситуацію. Контроль за бізнесом є: зупинення діяльності, арешт рахунків, вилучення майна. А механізму захисту прав підприємця нема.

Яки ще причини згортання малого підприємництва?

Інша причина — суб'єктивна непідготовленість приватників до ведення бізнесу. Розпочати роботу і бути конкурентоспроможним у будь-якій галузі неможливо без розуміння вузьких професійних технологічних знань, функціонування економіки й фінансів, правових засад ведення бізнесу.

Третє — погане фінансове забезпечення і кредитування, недоступність до інвестиційних ринків, майнових прав, земельних ресурсів. Узяти гроші й розпочати бізнес новому Біллу Ґейтсу в нас практично ніде.

Як це позначиться на соціально-економічній ситуації в країні?

— Малий бізнес цього року звужуватиметься. Обсяг продажів, кількість робочих місць суттєво скоротяться. Зросте безробіття, особливо серед молоді. Це збільшить міграцію працездатних.

Економіка зараз працює на потреби промислово-фінансових груп і корпорацій. Для них влада мобілізує державні ресурси та фінансові інвестиції. А дрібному та інноваційному бізнесу нічого не світить. А саме в ці сфери могли б бути залучені нові спеціалісти, які навчалися за кордоном, із новими знаннями та ідеями.

Чому в Києві, на Слобожанщині та в Криму сприятливіші умови ведення бізнесу, ніж у Полтавській, Хмельницькій і Черкаській областях?

— Споживчий ринок, який забезпечують товарами і послугами малі підприємства і приватники, динамічніший у великих містах, особливо в столиці. Він зростає попри погіршення економічної ситуації. На периферії ринки провалюються і входять у депресію. Тому там нікому виготовляти товар і надавати послуги.

Зараз ви читаєте новину «"Розпочати бізнес новому Біллу Ґейтсу в нас практично ніде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути