пʼятниця, 09 грудня 2011 06:45

Нацбанк готує золотий парашут

Через завзятий друк грошей на світ чекає грандіозна інфляція та знецінення традиційних валют — долара, євро, фунта. Провідні міжнародні експерти радять інвесторам "ховатися" в золото. Українцям у нагоді можуть стати інвестиційні монети Нацбанку.

Європейський центральний банк готується "штампувати" євро, щоб не допустити банкрутства Португалії, Італії, Ірландії, Греції, Іспанії. Стабілізаційний план ЄЦБ передбачає викуп держоблігацій цих країн на 1 трлн євро.

— Упродовж наступного року простежуватиметься чітка тенденція до ослаблення євро, — прогнозує Яко Рау, аналітик компанії ING Investment.

Девальвацію євро на чверть прогнозують експерти одного з найбільших у світі банків — британського HSBC. А нобелівський лауреат, економіст Нурієль Рубін зазначає, що без знецінення євро на 30–40% кризу в єврозоні неможливо подолати.

Найімовірніше, схожий сценарій очікує й Велику Британію. Іще 2009-го "Банк Англії" влив в економіку 200 млрд фунтів. У жовтні цього року — ще 75 млрд. Така "щедрість" центробанку вже позначилася на пересічних британцях. Інфляція кілька місяців б'є рекорди та перевищує 5% — величезний для економіки показник. І це не межа. У січні 2012-го "Банк Англії" може влити у фінансовий сектор іще 50 млрд фунтів.

Проте це все квіточки на тлі очікуваного розігрівання "грошового верстата" американської Федеральної резервної системи. Знецінення долара в усьому світі може спровокувати третій етап програми так званого кількісного пом'якшення. Під час першого ФРС "затопила" планету близько $1 трлн, а за другий на ринку додалося 600 млрд.

Нацбанк України виступає із "золотою" ініціативою. Більшість фінансових аналітиків сходяться на тому, що 2012-го вартість "жовтого металу" зростатиме. Джеремі Фрізен із банку Societe Generale вважає, що цьому сприятиме саме "агресивна грошово-кредитна політика в світі". Деякі фінансисти не виключають і подвоєння ціни золота найближчі кілька років. Зараз унція — 31,1 г — коштує близько $1700.

Про те, що золото дорожчатиме, свідчить прагнення центробанків закуповувати його, тільки-но метал падає в ціні. У третьому кварталі фінустанови придбали майже 150 т. Це рекорд за останні 40 років.

— Аналіз доводить, що в середньо- і довготерміновій перспективі вартість золота буде тільки зростати, — говорить директор Гендепартаменту регулювання грошового обігу Нацбанку Віктор Нестеренко.

У такій ситуації найраціональніше — зіграти на випередження. До кінця року на ринку з'являться інвестиційні монети — "червінці" із золота та срібла найвищих проб, що їх карбуватиме Нацбанк. Вага монет становитиме 1, 1/2 і 1/4 унції. Придбати інвестмонети буде неважко — планують, що продавати їх зможуть усі охочі банки.

Перевага золотих та срібних "червінців" над, скажімо, коштовними зливками полягатиме в менших витратах під час купівлі-продажу. Нацбанк також заявив, що з операцій з інвестмонетами не братимуть податок на додану вартість, а різниця між ціною купівлі та продажу навряд чи перевищить 5–8%. Стосовно золотих зливків цей показник сягає 30–40%. Тобто для отримання прибутку інвестору доводиться чекати, доки вартість золота зросте на цей показник. Враховуючи цінову динаміку в останні роки, а з 2004-го золото зросло в ціні на 400%, — це не щось таке неймовірне. Але зачекати все одно доведеться. Та навіщо це робити, коли є краща альтернатива?

Очікують, що перші інвестмонети вийдуть тиражем 4–5 тис. У Нацбанку, проте, запевняють, що не обмежуватимуть їх випуск. Ринок наповнюватиметься поступово, залежно від попиту, додає Віктор Нестеренко. Для карбування "червінців" центробанку може знадобитися 3–5 т жовтого металу на рік. А такий ресурс у НБУ є.

Інвестиційні монети, а також "золоті" сертифікати, які випускатимуть із прив'язкою до вартості золота, знизять попит українців на валюту. Голова НБУ Сергій Арбузов каже, що зазначені інструменти за кілька років сконцентрують понад $10 млрд, які українці зараз тримають "під подушкою". А це позитивно вплине на курс гривні, зробить її стійкішою.

— Люди все менше довіряють традиційним долару і євро, переключаються на золото. Якщо буде забезпечений реально легкий процес конвертації золотих монет, вони матимуть попит у населення, — переконаний голова правління "Правексбанку" Сергій Наумов.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк готує золотий парашут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути