Ексклюзиви
вівторок, 30 серпня 2016 00:40

НАБУ зшило справу білими нитками

Національне антикорупційне бюро 17 лютого цьогоріч заявило про затримання прокурора Олександра Матюшка. Він нібито намагався дати $10 тис. хабара, щоб отримати посаду в Національному антикорупційному бюро.

За три дні суд обрав йому запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета на 60 днів. А вже через три тижні детективи бюро завершили слідство. Однак після підготовленого обвинувального акта питань до справи стало більше.

Виявилося, хабара не було. Під час затримання та обшуку жодного долара в Матюшка не вилучили. Були тільки 3,5 тис. грн власних коштів. Сума $10 тис. — продукт фантазії детективів і члена Громадської ради при НАБУ Олексія Гриценка, який вів "переговори" з підозрюваним щодо "працевлаштування".

З відеофіксації зустрічей Гриценка й Матюшка видно, що це член конкурсної комісії вимагав хабар у прокурора за призначення. Шантажував "утратою документів".

Гучна корупційна справа перетворилася на провокацію Гриценка. Мала на меті лише піар "громадських діячів". НАБУ не могло похвалитися результатами роботи. Тому керівництво відомства схопилося за можливість показати власну ефективність.

Гриценка призначили у Громадську раду при Національному антикорупційному бюро з порушенням закону. На той час він мав мандат депутата Київської міської ради.

Не менш колоритна особистість Євген Шевченко — головний "провокатор" у цій справі. Він має проблеми з законом і регулярно ходить на допити до Генпрокуратури. Шевченко першим звернувся до Матюшка. Повідомив, що рекомендував його як гідного кандидата члену конкурсної комісії Віталієві Шабуніну, і той хоче зустрітися з ним. Але наступного дня, буцімто через зайнятість Шабуніна, умовив Матюшка переговорити з Гриценком.

Вимальовується цікава картина. Пара шахраїв намагаються звинуватити в корупції іншу особу, щоб представитися "совістю суспільства". А на вершині цієї піраміди — директор НАБУ Артем Ситник і антикорупційний прокурор Назар Холодницький. Щоб добити й без того низький авторитет Генеральної прокуратури, гуртом "мочать" Матюшка у справі про хабар, який ніхто нікому ніколи не давав.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ зшило справу білими нитками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути