Ексклюзиви
середа, 04 січня 2017 07:10

НАБУ змусили розслідувати закупівлю непридатних безпілотників

"Кілька місяців тому я звернувся до Національного антикорупційного бюро із заявою про злочин. Бездарно тратяться — а по суті, розкрадаються — гроші, що виділяються на забезпечення військ засобами аеророзвідки", — пише у блозі народний депутат 38-річний Ігор Луценко.

"Війську впарюють непридатне обладнання, призначене для мирного використання, — стверджує нардеп. — "Пригодовані" вітчизняні виробники нібито створюють український продукт і позиціонують його як військовий. Але він таким не є!"

Луценко каже: у 2014–2016 роках Мін­оборони закупило безпілотні авіаційні комплекси, які, зокрема, мають відкриті канали зв'язку. "Через це противник легко може визначити, де знаходиться група аеророзвідників, і накрити їх артвогнем. Одна справа, коли за відсутності інших варіантів "мирним" обладнанням користуються військові чи волонтери у приватному порядку. Інша — коли такі комплекси купують в рамках військового бюджету. Це те ж саме, що диверсія".

Справа потрапляє у підслідність НАБУ, бо сума закупівлі перевищує 500 неоподатковуваних мінімумів. Однак бюро відмовилося реєструвати заяву про злочин. Змусити його розслідувати цей випадок удалося лише після відповідного рішення суду.

Через змову чиновників Міноборони відкрите акціонерне товариство "Меридіан" ім. Сергія Корольова виграло тендер на постачання для АТО безпілотників на 3,7 млн грн, йдеться у позовній заяві Ігоря Луценка. При цьому контроль за виробництвом безпілотників відсутній, випробування готових виробів не проводили.

"Це унікальний випадок, де слідчим відносно просто можна довести факт корупції і зруйнувати цілу систему розкрадання коштів із бюджету. Орган, що отримує багатосотмільйонне державне фінансування, мусив би вхопитися за цю справу. Сам факт активної роботи слідчих допоміг би змінити ситуацію із закупівлями, налякав би корупціонерів. І, можливо, допоміг би врятувати життя на фронті.

Однак, порушуючи Кримінально-процесуальний кодекс, НАБУ відмовилося реєструвати кримінальне провадження за моєю заявою. Це вже вп'яте суд нереагування бюро на звернення нардепів визнав протиправним і зобов'язав слідчих цього органу все-таки зареєструвати провадження і розслідувати.

І це народні депутати. А що казати про звичайних громадян? Як далеко їх пошлють у НАБУ, коли ті звернуться щодо корупційних злочинів?

Здається, час думати, як реєструвати кримінальні провадження щодо самих нинішніх керівників Антикорупційного бюро. Їхня діяльність все більше нагадує свідомий саботаж. Новоствореному органу потрібні зміни. Він так і не запрацював, як того вимагає українське законодавство. Натомість жваво кинувся у вир розборок між кримінально-олігархічними бандами, копіюючи їхні методи та підходи.

Дивовижно, але попри багатократно підтверджене в судах небажання НАБУ виконувати норми законодавства і більш ніж скромні результати роботи, низка політиків та громадських діячів досі співають оди керівникам бюро. Замість того, щоб вимагати від них дотримання закону".

Зараз ви читаєте новину «НАБУ змусили розслідувати закупівлю непридатних безпілотників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути