пʼятниця, 02 листопада 2018 05:50

"На Вселенський патріархат тиснуть. Діяти треба якнайшвидше"

Автор: YOUTUBE/DUMSKAYATV
  14 жовтня на Софійській площі під час молебню предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет (ліворуч) й глава Української автокефальної православної церкви Макарій (праворуч) обговорювали проведення Об’єднавчого собору й статут єдиної української церкви
14 жовтня на Софійській площі під час молебню предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет (ліворуч) й глава Української автокефальної православної церкви Макарій (праворуч) обговорювали проведення Об’єднавчого собору й статут єдиної української церкви

— Об'єднавчий собор відбудеться, коли буде готовий статут і назва єдиної церкви. Цього нема. Із чим іти на собор? — говорить предстоятель Української православної автокефальної церкви Макарій, 74 роки. — Поспілкувався про це з предстоятелем Київського патріархату Філаретом. Він каже: "Статут у мене є". У мене теж є. Але з двох треба зробити один. "Ні, — каже, — мій буде".

11 жовтня Константинопольський патріархат розпочав надання Православній церкві України автокефалії. Тобто статусу помісної — самокерованої, незалежної частини Вселенської православної церкви. Документ, що його підтверджує, — томос — Київ отримає після обрання предстоятеля об'єднаної церкви.

— Усі питання, які зачепив Макарій, вирішать на архієрейському соборі, — зазначає 26 жовтня 89-річний Філарет. — Там відкрито оберемо предстоятеля, ухвалимо статут. Від Київського патріархату очікується 40 архієреїв, від Української автокефальної церкви — 14. Невідомо, скільки буде від Московського патріархату. Можливо, що 10, а може, й більшість. Конкретної дати проведення поки нема.

— Собор може відбутися вже в листопаді, — коментує релігіє­знавець Андрій Юраш, 49 років. — Українська влада виконала свою частину завдання. Зробила все, аби отримали автокефалію. Тепер треба узгодити дії представникам українських церков, їх предстоятелям. Зараз усе залежить від них. Діалог триває. Сподіваюся, церковникам удасться відкласти особисті амбіції і дійти компромісу.

— Існують розбіжності між Київським патріархатом та Українською автокефальною церквою. Ще більші непорозуміння між цими двома структурами і Московським патріархатом. Накопичувалися вони довго, вирішити їх важко, але можливо. Все залежить від волі очільників цих церков, — каже 44-річний Кирило Говорун, професор університету Лойола-Мерімаунт у Лос-­Анджелесі, архімандрит Московського патріархату в інтерв'ю виданню "Главком".

— У нас не було ще такого шансу для об'єднання. Ми бачимо, наскільки великий тиск чиниться зараз на Вселенський патріархат та Україну. Як довго люди, які приймають рішення, матимуть сили тримати цю облогу й чинити спротив? Діяти треба якнайшвидше. Якщо церкви і далі виходитимуть зі своїх корпоративних інтересів, ніщо не заважатиме Константинополю залишити все, як є.

УПЦ Московського патріархату могла б відігравати ключову роль в об'єднавчому процесі. За часів митрополита Володимира Сабодана (колишній глава церкви помер 2014-го. — ГПУ) так би й було. Існує велика розбіжність між очільниками Московського патріархату та більшістю священиків. Позиція проводу не дає долучитися до створення помісної церкви. До цього причетні деякі політичні сили й олігархи. Зокрема депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський. УПЦ МП продовжуватиме викочуватися на узбіччя церковних процесів.

Предстоятель Московського патріархату Онуфрій є переконаним прихильником єдності з Москвою. Він мало знає світове православ'я, не розуміє мотивації Константинополя. Мабуть, це стосується й інших ієрархів у проводі церкви.

Зараз ви читаєте новину «"На Вселенський патріархат тиснуть. Діяти треба якнайшвидше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути