четвер, 16 червня 2011 05:45

На висновки правозахисників відреагують інвестори

Автор: фото з сайта WWW.toro.org.ua
  Олексій Хмара: ”Влада далі нехтує європейськими стандартами й починає мати справу з тим, із ким легше”
Олексій Хмара: ”Влада далі нехтує європейськими стандартами й починає мати справу з тим, із ким легше”

Американська правозахисна організація "Дім свободи" оприлюднила звіт "Б'ючи на сполох: на захист демократії в Україні". У ньому президенту Вікторові Януковичу закидають централізацію влади, запровадження суворіших умов для преси, вибіркове переслідування представників опозиції та втручання Служби безпеки в політичне життя.

— Якщо глянути на оцінки, що останнього року лунають на адресу України, то кожен наступний звіт виходить суворіший за попередній, — коментує голова українського представництва міжнародної правозахисної організації "Транспаренсі інтернешнл" Олексій Хмара, 29 років. — Європарламент, Сполучені Штати критикували нас за корупцію та придушення свободи слова. Рада Європи нещодавно "пройшлася" по цих же темах. Усе це підтверджує, що в нашій країні щось робиться не так.

Як влада реагує на такі звіти?

— Залежно від того, хто робить заяву. Якщо Міжнародна антикорупційна організація GRECO, то влада визнає: так, проблеми є, але ми-от ухвалили антикорупційний закон, і все буде добре. Негативні оцінки збоку структур Євросоюзу розцінюються як політичні. Тут до справи беруться дипломати. Між їхніми розмовами бачимо, що влада й далі нехтує європейськими стандартами й починає мати справу з тим, із ким легше. Скажімо, бере гроші у східного капіталу, який не вимагає боротьби з корупцією і дотримання демократичних принципів. У результаті частки Росії й Китаю зростають в українській економіці.

Чи можуть такі оцінки вплинути на перемовини з Євросоюзом щодо асоціації та безвізового режиму?

— Висновки дослідження "Дому свободи" не вплинуть, бо європейці більше довіряють власним оцінкам. Але на слова правозахисників відреагують інвестори. Вони уважно вивчають рейтинги Світового банку, "Транспаренсі інтернешнл". Україна в них посідає дуже низькі позиції. Це означає, що інвестор не ризикне втрачати на хабарах і податках більше, аніж отримає прибутку. Так само і з правами людини — якщо люди невільні, будуть клопоти з вербуванням на роботу. З іншого боку, якщо Україна голосно заявить, що не збирається дослухатися до думки Заходу, ми перетворимося на майданчик для незаконних інвестицій. Це буде сигнал для тіньових ділків: тут можна робити все, що забажаєш.

"Дім свободи" також рекомендував звільнити з посади міністра освіти Дмитра Табачника. Як він потрапив у цей звіт?

— Дмитро Табачник свої особисті симпатії та антипатії перекладає на державну політику. Його "непопулярні реформи" викликають збурення, але не приносять результату. При цьому звужуються права студентських організацій, університетська автономія. Ще два роки тому Міністерство освіти і науки було лідером із дотримання прав людини, у боротьбі з корупції. Зараз бачимо зворотню тенденцію.

Зараз ви читаєте новину «На висновки правозахисників відреагують інвестори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути