пʼятниця, 23 березня 2012 00:00

"На вчителів легко тиснути"

— "Регіонали" мали абсолютну більшість у виборчих комісіях Обухова — за рахунок входження до них представників кандидатів, які є фактично підставними особами, — розповідає про вибори мера міста Обухів на Київщині координатор громадянського руху "Спільна справа" 30-річний Олександр Данилюк. — Тому старі методи фальсифікації — масове вкидання бюлетенів, "каруселі" — виявилися непотрібні. Усе робили сучасніше.

18 березня в Обухові відбулися позачергові вибори міського голови. Кілька представників громадської організації "Спільна справа" спостерігали за ходом голосування. Мали статус журналістів.

— Напередодні від наших джерел у місцевій державній адміністрації надійшла інформація, що члени комісій в синьому одязі видаватимуть бюлетені особам, які не прописані на дільниці. Наші люди зафіксували на відео цю новацію. Справді, члени виборчих комісій від "Регіонів" були вдягнені в синє або блакитне (відеоролики викладені в інтернеті. — "ГПУ"). Такі люди були в складі кожної комісії. До них підходять виборці, щоб проголосувати за "мертвих душ". Після однієї дільниці йдуть на іншу. За "кольорової" схеми навіть 100 людей могли проголосувати хоч 10 разів. Стежити за наявністю місцевої прописки в осіб, яким видавали бюлетені, спостерігачі не мали змоги. Голови комісій забороняли стояти близько до столів із виборчими списками та бюлетенями.

Як реагували на ці порушення члени виборчих комісій від опозиційних кандидатів?

— Таких було мало. Опозиційні партії не мають на місцях серйозного активу, який би працював на виборах не тільки з метою заробити, а й з ідеологічних міркувань.

Які ще фальсифікації застосовували?

— Технологію "світлофор". Її принцип такий: людина отримує наперед частину грошей за правильний голос. Приходить на дільницю, маючи з собою квадратний папірець із пофарбованими у різні кольори кутиками. Щойно проголосувала, "наглядач" відриває від квадрата кут певного кольору. З цим папірцем людина отримує решту суми.

"Наглядачі" крутилися біля дільниць. Говорили, що проводять екзит-пол. Або взагалі не могли пояснити, чим тут займаються.

Чи були порушення на етапі підрахунку голосів?

— Доказів нема. Вони могли бути, бо підрахунок був непрозорий. Члени комісій, де домінують люди Партії регіонів чи їхні однодумці, протидіють намірам перерахувати пачку бюлетенів за того чи того кандидата.

Якщо маєте докази порушень, чому не звертаєтеся до правоохоронних органів?

— По-перше, в опозиції нема бажання боротися за свої результати. Провладна партія не сильніша, але вміє використовувати адмінресурс. Спостерігачі та члени дільничних комісій — здебільшого вчителі, на них легко тиснути. У тому ж Обухові багато учасників комісій навіть не знали, яких кандидатів представляють. Це записано на відео.

По-друге, ми ставили завдання продемонструвати лише факт та механізм фальсифікацій. В Обухові була репетиція парламентських виборів. Думаю, на загальнонаціональному рівні побачимо й масові вкидання бюлетенів, і "каруселі".

Як можна ефективно протидіяти фальсифікаціям?

— Треба проводити роботу задовго до виборів — шукати активістів. Важливі журналісти, які швидко оприлюднюють інформацію. На законодавчому рівні необхідно запровадити другий тур на будь-яких мажоритарних виборах — міського голови чи народного депутата. Він точніше виявить волю людей та створить чимало перешкод для фальсифікацій. Допоможе відмітка в паспорті про голосування. Також доцільно було би перевіряти у виборців прописку.

Така ситуація щоразу

Напередодні виборів було багато заяв про порушення, можливі "каруселі". Підтверджень їх Комітет виборців не знайшов, говорить голова цієї громадської організації Олександр Черненко, 35 років.

— Казати, що фальсифікацій не застосовували, не буду, — додає. — Явка була невисока, та це типовий показник для місцевих виборів. Спостерігачі справді не бачили паспортів та списків виборців, але така ситуація щоразу. Вони рідко звіряють списки з паспортними даними.

 

Зараз ви читаєте новину «"На вчителів легко тиснути"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути