вівторок, 07 червня 2011 00:30

На Тузлу росіяни вже не претендують

Україна й Росія домовилися про спільне використання Керченської протоки. У ці внутрішні води двох держав не зможуть заходити іноземні військові судна без згоди Києва та Москви. Директор Інституту політичного аналізу й міжнародних досліджень Сергій Толстов, 55 років, вважає це рішення компромісним:

— 2003-го Азов отримав статус внутрішнього моря двох держав. Цей принцип було перенесено на Керченську протоку. Вона не делімітується. Це відповідає нормам міжнародного права.

На косу Тузлу росіяни вже не претендують. У суперечці за неї Україна наполягала на адміністративних кордонах, проведених у радянських військових картах. Росія виступала за відсутність кордонів у протоці взагалі.

За прохід кораблів через канал Росія, очевидно, не платитиме. Але це не було одним із ключових питань, бо суму за це Україна отримувала не дуже значну. Цією домовленістю Росія убезпечується від натовських кораблів, що могли б здійснювати з Керченської протоки радіолокаційну розвідку або привезти ракети і поставити під загрозу Північно-Кавказький округ країни.

Зараз ви читаєте новину «На Тузлу росіяни вже не претендують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути