Ексклюзиви
середа, 11 липня 2007 20:13

"На сільгоспроботах можна заробити від 3000 гривень"

  Володимир Галицький: ”Треба лише набрати номер 730 і написати есемес — скажімо: ”Повар, Ялта”
Володимир Галицький: ”Треба лише набрати номер 730 і написати есемес — скажімо: ”Повар, Ялта”

Директор Державної служби зайнятості Володимир Галицький, 44 роки, вважає, що влітку можна поєднувати роботу й відпочинок.


Хто найчасітше шукає влітку тимчасову роботу?

— В основному студенти, а також викладачі, співробітники навчальних закладів. Адже школи та вузи йдуть на довгі канікули. Також сезонну роботу часто шукають працівники підприємств, яких відправили у тривалі відпустки за власний рахунок. Бажають підробити домогосподарки, пенсіонери. За сприяння служби зайнятості торік на сезонних роботах працювала 41 тисяча людей.

Що потрібно для тимчасового працевлаштування?

— Більшість "літніх" вакансій — а це робота на два-три місяці — не вимагають від працівника ані кваліфікації, ані досвіду роботи.

Де можна підробити в літню пору?

— Існує кілька видів літніх заробітків. Такі роботи є в лісовому та сільському господарствах, переробній галузі, популярні вони в санаторно-курортних закладах.

Тим, хто виявляє цікавість до робіт на літо, у центрах зайнятості нададуть вичерпну інформацію про наявність відповідних вакансій по всій Україні.

Наприклад, будь-який власник мобільного телефону може просто дізнатися про наявність бажаної роботи. Треба лише набрати номер 730 і написати есемес —  скажімо: "Повар, Ялта", і вам надходитимуть повідомлення про наявність таких вакансій та зарплат. Ця послуга безкоштовна.

Оплата праці не може бути нижчою за мінімальну в країні

Як платять за сезонні роботи?

— Залежно від продуктивності, скажімо, на сільгоспроботах: більше збереш — більше одержиш. За літо на збиранні врожаю можна заробити три тисячі гривень і більше. Плюс ще отримати преміальні овочами і фруктами.

Чи можливо знайти роботу ближче до моря?

— Багато хто поєднує працю й відпочинок. Їдуть у дитячі табори, пансіонати, санаторії. Влаштовуються у бари, кафе, ресторани, що працюють тільки в літній період, коли багато відпочивальників. Таке працевлаштування економічно вигідне для родини. Нерідко роботодавці крім зарплати надають співробітникам житло, пільгове харчування. Тому є можливість узяти з собою дітей.

Хтось шукає таку роботу по оголошеннях. Але надійніше, приїхавши в обране курортне містечко, звернутися до місцевого центру зайнятості. При цьому ваша прописка не має значення. Тільки врахуйте: роботодавці пропонують невисокі зарплати – від 500 до 1000 гривень на місяць. Але при цьому з вами укладають трудовий договір, беруть офіційно, із записом у трудовій книжці, додержанням соціальних гарантій. Оплата праці не може бути нижчою за мінімальну в країні.

Чи можна заробити більше?

— Так. Наприклад, продавцям морозива, води, квасу, шаурми тощо платять до сімдесяти гривень на день. Але людей для такої роботи, як правило, набирають не через центри зайнятості, а з вулиці. Тому ніяких гарантій своєчасної оплати немає. Є тільки усні домовленості з тим, хто вас наймає.

Зараз ви читаєте новину «"На сільгоспроботах можна заробити від 3000 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути