Ексклюзиви
середа, 30 травня 2018 07:10

На Росію чекає міжнародний трибунал

Автор: REUTERS
  Слідчі міжнародної групи показали частину ракети, якою на Донбасі збили малайзійський боїнг із 298 пасажирами й членами екіпажу. Виготовлена вона на підприємстві в місті Долгопрудному Московської області. Частини саме цієї ракети знайшли в тілах жертв, уламках літака та на місці його падіння. Бюннік, Нідерланди, 24 травня
Слідчі міжнародної групи показали частину ракети, якою на Донбасі збили малайзійський боїнг із 298 пасажирами й членами екіпажу. Виготовлена вона на підприємстві в місті Долгопрудному Московської області. Частини саме цієї ракети знайшли в тілах жертв, уламках літака та на місці його падіння. Бюннік, Нідерланди, 24 травня

"На Росію чекає міжнародний трибунал. Вся кремлівська брехня остаточно розбита. Правота України публічно підтверджена. Це буде один із найрезонансніших процесів в історії військових злочинів, — написав у "Фейсбуку" журналіст 41-річний Юрій Бутусов. — Керівництво РФ і вся держава визнані винними в найтяжчому злочині: у масовому вбивстві й тероризмі".

У нідерландському місті Бюннік міжнародна слідча група 24 травня підбила підсумки розслідування авіакатастрофи малайзійського боїнга на Донбасі. Підтвердили, що літак 17 липня 2014‑го збили з зенітно-ракетного комплексу "Бук" 53-ї бригади російської протиповітряної оборони. Загинули 298 пасажирів і членів екіпажу.

Супроводжували ракетний комплекс військові з Курська. Слідчі простежили їхній шлях із РФ до місця запуску. Відомі всі прізвища учасників злочину, але поки що їх не назвали. Прокуратура Нідерландів установила причетність до нього понад 100 російських громадян і місцевих бойовиків.

— Усі машини в конвої й ракета були частиною регулярних військ РФ. На тягачі, що перевозив бойову техніку, і на самому ракетному комплексі вдалося розрізнити бортовий номер, — заявив голова кримінального відділення поліції Нідерландів Вілберт Пауліссен.

Літак збили ракетою серії 9М38, повідомила керівник поліції Австралії Дженіфер Хурст:

— Частину ракети знайшли у вересні 2016-го. На оболонці є номер з кодом виробника. Це підприємство в Долгопрудному Московської області. Рік виробництва — 1986‑й. Вказаний серійний номер. Фрагменти цієї ракети знайшли в тілах жертв, уламках літака й на місці його падіння.

— Закликаємо РФ взяти на себе відповідальність і повною мірою співпрацювати для встановлення істини. Наступним можливим кроком є подання справи до міжнародного суду, — говорить міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок, 53 роки.

Київ використає результати розслідування у суді Організації Об'єднаних Націй, повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль. Докази надішлють 12 червня.

Президент РФ Володимир Путін заявив: РФ не визнає їх, бо її не долучили до міжнародної групи, що провела слідство.

"Треба продовжувати юридичний наступ на Росію, — пише Юрій Бутусов.

— Москва може не визнавати результатів розслідування, брехати далі. Але ці дані ляжуть у судовий вирок. Після відповідних процедур його виконуватимуть суди по всьому світу. До відповідальності можуть притягнути й російських військових злочинців. Україна також може вимагати компенсацію матеріальних збитків від РФ".

— У Гаазі буде суд. Тих, хто збивав літак, вимагатимуть видати, але Росія відмовиться, — вважає журналіст 64-річний Матвій Ганапольський. — Захід почне нову хвилю санкцій. РФ відповість тим же. Стане ще більш радіоактивною, а Путін абсолютно нерукоподатним. Бо покриває вбивць.

Москва могла б визнати свою причетність до трагедії, покаятися, виплатити гігантські компенсації. Питання було б закрите. Але цього не станеться. Бо це зруйнує головний брехливий міф, що "настамнет".

— Судити можуть безпосередніх виконавців, але не Путіна. Нідерландська прокуратура ніколи не доведе, що наказ дав він, — каже директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця, 64 роки.

Зараз ви читаєте новину «На Росію чекає міжнародний трибунал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути