Ексклюзиви
середа, 09 липня 2008 18:23

На паспорт варто фотографуватися у вишиванках

На паспорт варто фотографуватися у вишиванках

На початку 1990-х Верховна Рада ліквідувала графу "національність" у нових українських паспортах. Чотири роки тому, коли я отримував документ, сфотографувався для нього у вишиванці. Тобто зазначив свою національну належність таким-от чисто українським символом.

Адже я — українець із діда-прадіда. Свій рід знаю за документами до 1750-х. А за переказами та легендами — до часів Київської Русі. Мої предки походять зі Звенигородщини, Броварщини, Слобожанщини. Це ті, що встановлені документально. А на Звенигородщину потрапили з Поділля, куди ще раніше перебралися з Волині. Існує легенда, що рід Щербин зародився як рід волхвів у слов"янському племені дулібів — ще до того, як вони розпалися на волинян та бужан. Згодом це родове ім"я, чи точніше родове прізвисько, перетворилося на прізвище. За більш ніж тисячу років Щербини розселилися по всій Україні, стали козаками, шляхтичами, селянами, міщанами — тому це прізвище поширене. У Запорізькій Січі деякий час навіть існував Щербинівський курінь. І навіщо мені відмовлятися від цієї спадщини, українських родичів?

Як виявилося, сфотографуватися на паспорт у вишиванці зручно. Більшість клерків з установ, де потрібно пред"являти документ, одразу переходять на українську. Ставляться з повагою, швидше запам"ятовують. Та й питання вирішувати хоч трохи, але легше. Навіть якщо це мені здається — все одно приємно.

Питання вирішувати хоч трохи, але легше

Згодом дізнався, що я не один такий. Десь півроку тому преса розповіла про схожу історію з одним із активістів за повернення до паспорта графи "національність" депутатом Львівської облради Ростиславом Новоженцем. Він звернувся до паспортного столу із проханням записати в паспорті національність. Однак канцеляристи відмовили. Тоді депутат сфотографувався у вишиванці, таким чином себе ідентифікуючи.

Недавно я був в одній компанії із працівницею столичного паспортного столу. Вона розказала, що останні два роки чимало людей фотографуються на паспорт у вишиванках. У неї склалося враження, що це перетворюється на тенденцію.

Отже, якщо вам незабаром виповниться 16, 25 чи 45 років — фотографуйтеся в них. Нині шерег організацій, зокрема молодіжних, розпочинає кампанію за повернення до паспорта графи "національність". Фото у вишиванках будуть першим кроком на цьому шляху.

Зараз ви читаєте новину «На паспорт варто фотографуватися у вишиванках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути