вівторок, 12 липня 2016 05:20

На Москву американці тиснуть сильніше, ніж на Київ

Автор: reuters
  Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (на фото праворуч) і державний секретар США Джон Керрі стоять біля ятки із сувенірами на Андріївському узвозі в Києві, 7 липня 2016 року
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (на фото праворуч) і державний секретар США Джон Керрі стоять біля ятки із сувенірами на Андріївському узвозі в Києві, 7 липня 2016 року

— Сполучені Штати дотримуються політики відкритих дверей. Ми вітатимемо нових членів НАТО, коли вони будуть готові, — каже держсекретар США 72-річний Джон Керрі під час візиту до Києва 7 липня. — Як сказав президент Порошенко, Україна ще не прийняла рішення, чи хоче подати заявку на членство в альянсі. Вона має пройти довгий шлях реформ в оборонному секторі. Говорити зараз про будь-що інше передчасно.

Міжнародні санкції проти РФ діятимуть до повного виведення російських військ із Криму та Донбасу, запевняє Керрі. 6 липня президент США Барак Обама розмовляв про це телефоном із Володимиром Путіним.

— Ми вимагаємо від Російської Федерації реального припинення вогню, необмеженого доступу ОБСЄ (Організація з безпеки і співробітництва в Європі. — ГПУ) до всієї території Донбасу включно з кордоном, повернення всіх заручників, вільних виборів на Донбасі за стандартами ОБСЄ і згідно з українською Конституцією, виведення всіх військових сил і техніки та відновлення суверенітету України, — зазначає держсекретар США.

Сполучені Штати нададуть негайно близько $23 млн додаткової гуманітарної допомоги Донбасу.

— Україна рухається вперед, — продовжує Керрі. — З'явилася нова патрульна поліція, яку допомагав розвивати Держдепартамент США. Є нове Національне антикорупційне бюро. Ухвалені закони щодо приватизації державних підприємств, зроблені важливі кроки в енергетичному секторі. Економіка України зростає, на відміну від інших країн у регіоні. Прогноз зростання на наступний рік удвічі більший за нинішні показники.

— Цей візит підтвердив стратегію Вашингтона щодо конфлікту на Донбасі, — говорить політолог Петро Олещук, 32 роки. — США домагаються від Росії реального завершення війни вже до кінця цього року — до закінчення президентства Барака Обами. Американці тиснуть і на Київ, але Москва — під значно більшим пресом.

У Євросоюзі все частіше закликають скасувати антиросійські санкції. Європа страждає від них, бо серйозно залежить від ринку РФ. Водночас позиція Америки непохитна — жодних поступок Москві до миру в Україні. Це не дає Брюсселю піти на змову з Кремлем і зняти санкції. Тому прихильність українського суспільства до Сполучених Штатів зростає.

Зараз ви читаєте новину «На Москву американці тиснуть сильніше, ніж на Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути