пʼятниця, 25 червня 2010 08:26

На місцевих виборах опозиція гратиме від оборони

На місцевих виборах опозиція гратиме від оборони

У "Регіонів" поки що все виходить. В обласних і районних держадміністрацій працюють віддані люди, зберігається ілюзія економічної стабільності. Час підпорядковувати місцеві ради. Це важливо для побудови цілісної і підконтрольної Януковичу вертикалі, яка має забезпечити владі благополучне проведення ймовірних передчасних парламентських виборів навесні.

Проти виборів цієї осені спочатку виступив Володимир Литвин. Зараз рівень підтримки його політичної сили суттєво знизився. Блок спікера давно втратив свій козир — політичний нейтралітет. Його нішу активно освоїв Сергій Тігіпко і частково — Арсеній Яценюк.

Умови підтримки виборів восени висували комуністи. Їх не влаштовує зміна виборчої системи, коли половину депутатів обиратимуть за партійними списками, а решту у мажоритарних округах. Комуністи сильні назвою, а не особистостями. Через це гарантовано провалять мажоритарні округи. Кількість їхніх депутатів може скоротитися вдвічі й більше. Партія регіонів упевнено захопила електоральне поле комуністів. Взяла на озброєння їхні ключові політичні тези: дружба з Москвою, захист пострадянських цінностей. Із комуністами залишилися лише ті, кого цікавить боротьба за класову рівність.  

Щоб зняти всі запитання коаліціантів, "регіонали" могли обіцяти їм підтримку на місцях. Можливо, були й інші стимули.

Кажуть, Партія регіонів зацікавлена в успіху місцевої кампанії політичних проектів Арсенія Яценюка та Сергія Тігіпка. Вони можуть відщепнути частку голосів у Юлії Тимошенко. В Яценюка на те кращі шанси, бо не пішов у владу на відміну від Тігіпка. Але і в одного, і в другого серйозні труднощі з мережею місцевих організацій. Переважно їх віддали на відкуп місцевим бізнесменам від політики. Серед них часто трапляються випадкові, а подекуди й одіозні особистості.

Комуністи сильні назвою, а не особистостями

У Юлії Володимирівни практично немає шансів на реванш. Вона не стала лідером об"єднаної опозиції, результати місцевих виборів можуть лише поглибити стагнацію її політичного проекту. Водночас кампанія може стати нагодою мобілізувати залишки її електорату.

На успіх у місцевих виборах можуть розраховувати представники сил, які задовольняться точковим успіхом. "Свобода" Олега Тягнибока побореться у Галичині, Анатолій Гриценко і В"ячеслав Кириленко — на Заході та у Центрі.


На момент виборів опозиція ще перебуватиме у ступорі. Боротьбу з режимом Януковича вона намагатиметься перенести на місцевий рівень. Для цього потрібно буде політизувати виборчий процес. Натомість "Регіони" висуватимуть тези про наведення порядку в країні.

Влада виглядає більш готовою до цих перегонів, аніж опозиція. У цій кампанії вона продовжить наступ, а опозиція гратиме від оборони.

Через мажоритарні округи депутатами стануть багато керівників підприємств і установ, лікарів, освітян. У радах збільшиться так званого "болота" — депутатів поза політичними проектами. Партія регіонів розраховує, що через адміністративний ресурс контролюватиме цю частину депутатського корпусу в місцевих радах у західних та центральних регіонах.

Зараз ви читаєте новину «На місцевих виборах опозиція гратиме від оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути