четвер, 26 січня 2012 08:42

"На Донбасі розчарування владою більше, ніж деінде"

Минулого тижня лідер партії "Громадянська позиція" нардеп-"нунсівець" Анатолій Гриценко, 54 роки, побував у Донецьку. Дійшов висновку, за останні два роки політична ситуація у регіоні кардинально змінилася.

— На зустріч зі мною прийшли кількасот людей, і не було жодного, хто голосуватиме за Януковича чи Партію регіонів, — розповідає. — На Донбасі розчарування владою набагато більше, ніж деінде. Це невдоволення поки що пасивне, бо в людей нема можливості показати свою позицію на виборах. Усе залежить від того, що робитиме опозиція. Якщо виставлятимуть політиків, які були при владі та ніяк себе не проявили, то у виборців одне розчарування накладеться на інше — вони просто не підуть голосувати. Якщо ж опозиція зможе дати людям альтернативу, висунути політиків із незаплямованою репутацією, то є шанс, що їх підтримають.

Здивувало, що без розголосу в засобах масової інформації, а завдяки лише інтернетівським соціальним мережам і сарафанному радіо з головою опозиційної партії прийшли зустрітися кількасот людей. Це демонструє рівень напруження в суспільстві.

Це різні за віком і професією люди. Фермери виступали проти впровадження ринку землі. Молодь — проти новацій Табачника в освіті. Прийшли афганці, чорнобильці. Вони готові до відкритої розмови з урахуванням можливостей держави. Не бояться ставити свої підписи, а це означає, що в Донецьку є основа громадянського суспільства. Ця низова опозиція збільшується, на відміну від парламентської.

Партія регіонів буде розпущена, а її вище керівництво піде під суд — одразу після президентських виборів. Це не перебільшення, а холодний аналіз ситуації. Безперечно, крали при всіх владах. Але те, що творить команда Януковича, не було зроблене при жодному президентові. Вони побудували владну структуру на основі бандитизму, мета якої — витягувати з країни всі ресурси. Знищили парламент, систему народовладдя, підприємництво, місцеве самоврядування. Рвуться до ринку землі. Призначили "смотрящих", які можуть порвати будь-який бізнес. Цей процес має бути зупинений. Країна не може дозволяти жодній силі узурпувати владу. Якщо Партія регіонів узяла в цьому участь, то має відповідати. Її розпуск стане політичним щепленням для українців.

Зараз ви читаєте новину «"На Донбасі розчарування владою більше, ніж деінде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути