пʼятниця, 25 листопада 2016 05:40

На Черкащині задовольнили тільки третину заяв воїнів АТО на землю

Автор: Оксана Золотарева
  Депутати облради Анатолій Підгорний, Олександр Коваленко, Валентин Галушко й активіст Олександр Тіхонов обговорюють забезпечення воїнів АТО земельними ділянками у Черкаській області
Депутати облради Анатолій Підгорний, Олександр Коваленко, Валентин Галушко й активіст Олександр Тіхонов обговорюють забезпечення воїнів АТО земельними ділянками у Черкаській області

— У Геокадастрі затримують вирішення питання отримання земельних ділянок військовослужбовцями, які захищають державу. Понад два роки учасники АТО та сім'ї загиблих чекають виконання обіцянок, — говорить депутат Черкаської облради від ВО "Черкащани" 47-річний Олександр Коваленко 22 листопада на конференції в обласному центрі. Депутати й громадські активісти обговорювали забезпечення земельними ділянками учасників АТО.

— Із часу появи доручення Кабміну від червня 2014 року захотіли отримати землю понад 6 тисяч воїнів, — продовжує Коваленко. — За даними Геокадастру, станом на вересень цього року в області наказали надати дозволи на розробку проектів землеустрою для трохи більше 5 тисяч. Але задовольнили менше 2 тисяч запитів.

У Катеринопільському районі учасник АТО був призваний у першій хвилі мобілізації, але сім'я отримала ділянку лише через два роки. У цьому винен не лише Держгеокадастр, а й організації, що виготовляють документацію. Часто надсилають відмовки. А кожна така відписка людині коштує від 500 до 1000 гривень.

— Маніпулюють АТОвцями та їхніми землями. Дають і одразу скуповують паї, — продовжує Коваленко. — За статистикою Геокадастру, видають ділянки щомісяця. Але кому і хто за цим стоїть? Не називають, що це за компанії чи фермерські господарства.

"Черкащани" відкривають гарячу лінію для воїнів АТО, їхніх сімей і фермерів, у яких забирають землю. Проблеми з отриманням земельних наділів маємо зібрати разом, аби бачити, в яких районах їх найбільше і як можна на це вплинути.

— Близько 30 відсотків не подали заяви на отримання землі, бо багато воїнів ще в зоні АТО, — розповідає голова обласного об'єднання ГО "Спілка воїнів АТО" Олександр Тіхонов, 56 років. — Кількість заяв збільшуватиметься і проблема наростатиме. Закон не виконується. Потрібно знайти механізми реалізувати всі обіцянки. Можливо, варто надавати грошові відшкодування за земельні ділянки.

— Сільські голови не зацікавлені надавати паї воїнам АТО, — говорить депутат Черкаської облради від ВО "Черкащани" Валентин Галушко, 45 років. — У них забирають бюджет — кошти на утримання дитсадків, шкіл, інфраструктури. Кажуть, коли утворяться громади, буде легше. Але до того часу вже не буде землі, щоб нею розпоряджатися. Все перекуплять люди, які мають гроші й можливості. Відмови Геокадастру відсівають тих, хто заслуговує на землю.

Також під час круглого столу обговорили, якою має бути екстрена допомога на Черкащині.

— У Корсунь-Шевченківському районі є три автомобілі швидкої допомоги, — розповідає Галушко. — Одному вже 13 років. Він майже завжди зламаний. Ще одному — шість років. Найновіший купили два роки тому. Приміщення для автомобілів немає. Ремонтують просто неба. Диспетчер "швидкої" сказала, що довезти хворого в критичному стані до лікарні може лише одна машина. Решта — просто виїхати, щоб пігулок дати і поміряти тиск.

— Я потрапив у ДТП кілька років тому і зламав ноги. Довелося викликати "Айболить". Заплатив 2400 гривень, щоб довезли із Городищенського району в Черкаси. Автомобілів у районних відділеннях "швидкої", які могли б доставити такого хворого, не було. "Швидка" з необхідним обладнанням коштує 2 мільйони гривень. На район така потрібна хоча б одна. У Черкаській області 41 автомобіль "швидкої", обладнаний потрібною апаратурою. А треба — 120.

Депутат запропонував, щоб область спільно з районами на умовах співфінансування придбали для кожного району хоч один додатковий сучасний автомобіль швидкої допомоги.

— В основі багатьох проблем лежить нестача фінансових ресурсів, — говорить Анатолій Підгорний. — "Черкащани" ініціюють проведення інвестиційного форуму у Черкасах. Із залученням обласної влади. Ми готові профінансувати організаційні витрати. Долучимо іноземних партнерів, грантодавців, які можуть допомогти в реалізації соціальних проектів, створених черкащанами. Готові обговорити із громадськістю всі проблеми.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині задовольнили тільки третину заяв воїнів АТО на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути