четвер, 13 серпня 2020 07:15

"На акціях може з'явитися справжня опозиція"

— Олександр Лукашенко планує оголосити воєнний стан у країні. Зможе застосовувати армію. Виступи розкидані по країні. Навіть у Мінську немає одного місця, де проводять акції. Силовій машині Білорусі не вистачає ресурсів, щоб подавити протест. Акції масштабні порівняно з попередніми. І якщо протест переросте в загальнонаціональне повстання, забракне навіть армії, — говорить білоруський журналіст Денис Лавникевич, 46 років.

— Лукашенко не готовий виконати вимоги вулиці, але його може спонукати найближче оточення. З іншого боку владі немає з ким вести перемовини. Білоруські протести не мають лідера. Виникли стихійно, відбуваються без координаційного центру. Та є шанс, що такі з'являться, якщо протестний потенціал перших ночей збережеться.

Світлану Тихановську вивезли за межі Білорусі спецслужби Литви. Про це не знали навіть її найближчі соратники. Скоріш за все, Захід визнає її переможницею білоруських виборів. Буде главою держави у вигнанні. У Білорусі залишиться Лукашенко.

На Україну чекає велика хвиля політичних біженців із Білорусі. Вона вже почалася. Люди тікатимуть від переслідувань.

— Найімовірніший сценарій для Білорусі — узаконення узурпації влади. Протести придушать. Питання, наскільки жорстко, — каже експерт із міжнародних відносин 66-річний Григорій Перепелиця.

— Підросло молоде покоління, яке прагне свободи. Адже білоруси належать до європейських народів, а не азійських, як росіяни. Але ця рушійна сила здатна лише на символічний протест. Майданів не відбудеться. Опозиція не готова скористатися владою, навіть якщо та впаде на неї. Немає візії розвитку Білорусі. А після падіння тоталітарних режимів наступає хаос, бо народ не готовий сприйняти демократичні цінності. Так було в Росії після 1991 року.

Поглинання Білорусі ­Росією створить найбільшу загрозу для існування України. До Києва від білоруського кордону трохи більше 100 кілометрів — 2 години ходу для російських танків. Кордон неукріплений. За військовим договором, РФ може в будь-який момент перекинути авіацію на аеродроми і військові бази Білорусі. На 300 градусів по периметру ми незахищені. У Придністров'ї — дві тисячі російського спецназу. Якщо Росія захоче захопити Україну, Лукашенко не заперечуватиме.

— Інтерес України — у включенні Білорусі до Балто-Чорноморської співдружності. Але офіс Зеленського усунувся від реалізації національних інтересів у білоруському питанні, — каже експерт-міжнародник Володимир Горбач, 49 років.

— Реальної альтернативи Олександрові Лукашенку в Білорусі немає. Але така політична сила, без російського впливу, може зародитися у вуличних протестах. Якщо над цим працювати спільно з сусідами — Польщею, Литвою, Латвією.

Восени до політичної кризи додасться економічна. Російський ультиматум щодо анексії Білорусі не за горами. Тільки поява патріотичної організації може зупинити поглинання держави. Шанси на це є. Світлана Тихановська виходить з гри. Не просто відмовляється від боротьби, а й від претензії на президентство. Лукашенко залишається на перехідний період. Якщо його не вб'ють.

Оптимальним варіантом виходу з кризи є повернення Білорусі до конституції 1994 року — парламентської республіки і конкурентних парламентських виборів.

Зараз ви читаєте новину «"На акціях може з'явитися справжня опозиція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути