четвер, 05 січня 2012 00:00

Можливі затримки з виплатами зарплат, пенсій, стипендій

Цього року державна скарбниця збере 424 млрд грн, а витратить майже 462 — на 35 млрд більше, ніж торік. Валовий внутрішній продукт зросте на 3,9%, ціни виробників — на 9,4%, інфляція становитиме 7,9% — написано в ухваленому Держбюджеті.

Володимир ЛАНОВИЙ, 59 років, президент Центру ринкових реформ:

— Влада перерозподіляє фінансові потоки на користь централізованих програм і державних капіталовкладень. Натомість приватний сектор економіки позбавляється грошових ресурсів, зокрема, кредитних. Зростання валового внутрішнього продукту буде менш як на 3 відсотки — за рахунок завершення підготовки до Євро-2012 та вдалого продажу й переробки врожаю нинішнього року.

Зростання економіки України останні два роки сповільнюється. Загальмовується насамперед динаміка промислового виробництва. У перші місяці 2010-го воно зростало на 8 відсотків, а в останні — на 3. Ця тенденція продовжиться, негативні наслідки не забаряться.

Погіршиться ситуація з державними фінансами. Уряд стане ще більшим боржником. Нові кредити він зможе отримати, якщо погасить старі з відсотками. 2010-го на це пішла майже третина бюджету. Наступного сума зросте ще більше. Уряду доведеться врізати соціальні виплати. Можливі затримки з виплатами зарплат, пенсій, стипендій, допомог при народженні дитині, самотнім матерям, дітям війни тощо. Через це загостриться соціально-політична ситуація в країні, що негативно вплине на довіру іноземних інвесторів, кредиторів і страховиків.

Люди продовжуватимуть скуповувати валюту. 9 мільярдів доларів, що накопичив Нацбанк на своїх рахунках, вистачить на два-три місяці. Ймовірне різке знецінення гривні в середині року.

Віктор ЛИСИЦЬКИЙ, 65 років, економіст, член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів:

— Світ нині воює не зброєю, а товарами й послугами. Траєкторії розвитку країн визначають бізнесмени й торговці. Ми радикально втратили позиції щодо наших вічних сусідів-конкурентів, тому смішно й думати про річний приріст економіки понад 4 відсотки. Китай протягом останніх десятиліть демонструє зростання не менше 10 відсотків щороку.

Зрештою, 4 чи 5 відсотків — не так важливо. Це повна стидоба. 20 років тому Польща й Туреччина мали приблизно такі ж макроекономічні показники, як Україна. Нині ж їхній ВВП вищий у 2,5-3 рази. А ми ще не дійшли до рівня 1990 року.

З кредитуванням промисловості будуть великі проблеми. Кредитування юридичних осіб зараз зростає, але тільки за рахунок кредитування "Нафтогазу" та націоналізованих банків. Розширення кредитування малого й середнього бізнесу не передбачається, бо банки ще не повернули зовнішні запозичення 2005-2008 років. Ці гроші йдуть за кордон. Можуть завалитися пару невеликих банків. Відсотки по кредитах і депозитах потроху знижуватимуться, бо зараз вони захмарні.

Експорт зможе підтримати хіба що Євро-2012. Коли приїздить іноземець і користується банківською карткою, то для нас це експорт послуг. Якщо кожен уболівальник залишить у нас хоча б тисячу доларів, то для поліпшення торгового балансу це буде помітна сума. Щоправда, незрозуміло, що буде з переказами  трудових мігрантів, якщо поглибляться фінансові кризи у Греції, Іспанії, Італії. Перекази грошей в Україну можуть упасти на мільярд доларів.

Зараз ви читаєте новину «Можливі затримки з виплатами зарплат, пенсій, стипендій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути