середа, 28 березня 2012 07:45

"Може, варто дати ще один шанс Януковичу"

У Сеулі на всесвітньому Форумі з ядерної безпеки президент України Віктор Янукович зустрівся з президентом США Бараком Обамою. Розмова тривала кілька секунд, обмежилася рукостисканням і кількома репліками. До останнього моменту американська сторона вагалася: погоджувати цю зустріч чи ні. Перед виборами Обама не збирається псувати свій імідж контактами з непрезентабельними для Заходу політиками, пояснює експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 41 рік.

— Учора Обама хвалив Україну й Казахстан за виконання взятих на себе обов'язків з передачі високозбагаченого урану на зберігання в Росію. І хоч Казахстан жорсткіше підійшов до умов зберігання відпрацьованого урану на своїй території, із Нурсултаном Назарбаєвим президент США вчора мав повноцінну зустріч. З нашим — лише перетнувся. Не зустрітися з Януковичем він не міг, бо обидва президенти є учасниками одного саміту. Крім того, Україна справді виконала всі зобов'язання, які взяла два роки тому на такому саміті у Вашингтоні.

Тема свободи слова, корупції та політв'язнів в Україні у багатьох західних країнах стала внутрішньополітичною. США — не виняток, американський виборець чудово поінформований, що відбувається в Україні. Підігрування Януковичу може піти не на користь Обамі під час виборів. Зустрічі високих західних політиків з Януковичем далі зводитимуться до мінімуму. Хіба якщо не буде якихось кардинальних, несподіваних змін у його політиці.

Зустріч Януковича з президентом Євросоюзу Германом ван Ромпеєм та головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу неодмінно відбудеться. Бо це політики, яких не обирає виборець. За них голосують у Європарламенті. Їм теж і хочеться, і колеться. Колеться, бо президент Янукович не є популярною фігурою, з яким можна на людях зустрічатися. Але при цьому ЄС не втрачає надії висловити президенту України ще раз своє "останнє корейське попередження".

Віктор Янукович теж досягнув певного успіху. Він засвідчив, що не перебуває в якійсь тотальній міжнародній ізоляції, його запрошують на міжнародні саміти, з ним зустрічаються світові лідери. Янукович продемонстрував це, зробивши фотографії з Обамою. Для України позитив у тому, що наша країна вдруге бере участь у саміті з ядерного роззброєння із 53 країн світу. Тобто, у якусь 50-ку ми таки входимо. Не у 20-ку, як обіцяв Янукович, але однак приємно. Тобто, президент може бути задоволений.

Зараз Янукович має до травня шанс перезавантажити свої відносини із західним світом. Тут можуть використати і парафування Угоди про асоціацію з ЄС, яке, я думаю, 30 березня таки відбудеться. Спробі перезавантаження і присвячені ці коротенькі зустрічі Януковича з Обамою, Баррозу і ван Ромпеєм та й з іншими, хто там у коридорі проходитиме. Європейські лідери хотіли зустрітися, щоб дізнатися більше про зміни у Кабінеті Міністрів, і як це позначиться на європейській інтеграції України. Бо виглядає на те, що в уряді намічається ціла конкуренція на цьому напрямку — між Хорошковським, Порошенком та іншими. Може, і справді, це щось значить та варто дати ще один шанс Януковичу. Але цей проміжок триватиме недовго. У травні буде рішення касаційного суду у справі Тимошенко. Якщо ніяких подвижок не відбудеться, вікно буде закрите до виборчої кампанії.

 

Діалоги президентів Обами і Януковича

11 лютого 2010-го. 5 хв. Обама по телефону привітав Януковича з обранням на посаду президента. Побажав успіхів у зміцненні демократії та висловив сподівання, що українським спортсменам вдасться привезти чимало нагород із Зимових Олімпійських ігор у Ванкувері.

12 квітня 2010-го. 15 хв. у рамках саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні. З українського боку були також міністри закордонних справ, енергетики, керівник Адміністрації президента. З боку США — держсекретар і радники з питань національної безпеки.

22 березня 2011-го. Кілька секунд на сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку. Янукович говорив про підготовку України до саміту з ядерної безпеки.

27 березня 2012-го. Тривав кілька секунд, у рамках саміту з ядерної безпеки в Сеулі.

 

Зараз ви читаєте новину «"Може, варто дати ще один шанс Януковичу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути