четвер, 11 червня 2009 18:10

"Мова не йшла ані про продовження повноважень парламенту, ані про обрання президента в Раді"

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.com.ua
  Юлія Тимошенко: ”Віктор Янукович запропонував мені особисто таку ”екзотичну” норму Конституції, відповідно до якої кандидатом у президенти могла бути обрана тільки людина, не молодша 50-річного віку. Я категорично відмовилася від цих пропозицій”
Юлія Тимошенко: ”Віктор Янукович запропонував мені особисто таку ”екзотичну” норму Конституції, відповідно до якої кандидатом у президенти могла бути обрана тільки людина, не молодша 50-річного віку. Я категорично відмовилася від цих пропозицій”

У неділю, 7 червня, у зверненні до українців прем"єрка попросила вибачення, що не вийшла широка коаліція у складі Партії регіонів, БЮТ, Блоку Литвина і НУ-НС, а також розповіла, що робитиме далі.

"Всі чотири політичні сили — Партія регіонів, Блок Володимира Литвина, БЮТ, більша частина "Нашої України-Народної самооборони" — погодилися, що заради людей, заради країни треба об"єднатися. Саме всі разом, а не як каже чорна пропаганда: "Поділити країну на двох".

Я думаю, більшість людей пам"ятає, як ще 20 жовтня минулого року, на самому початку світової фінансово-економічної кризи я звернулася до нації і сказала такі слова: "Цілі країни — успішні, заможні й багаті — опинилися на межі банкрутства та розорення, гіганти світової промисловості й банківської сфери за мить перетворюються на жебраків і злидарів. Страшна хвиля кризи не розрізняє ані кордонів, ані націй. Дев"ятим валом котиться вона світом. І ніхто не знає, коли і як її зупинять". І тоді ж я сказала, що в усіх країнах для протидій цій кризі об"єднуються всі політичні еліти, влада й опозиція, парламенти, президенти й уряди. Саме тоді я закликала негайно забути про всі політичні суперечки, про передвиборні баталії, про парламентські та президентські вибори і створити у Верховній Раді об"єднання всіх без винятку фракцій для протидії кризі. І саме з того моменту я почала працювати на об"єднання, крок за кроком, день за днем, єднаючи всіх, консолідуючи для національного примирення. Переговори йшли надзвичайно важко, але — все ж таки йшли! На жаль, Віктор Янукович поставив у них крапку...

Для протидії економічній кризі спочатку треба припинити політичну кризу. А головна її причина — це зміни до Конституції 2004 року, проти яких я радикально виступала, які заперечувала і за які не голосувала. Ці зміни зруйнували всю систему влади в Україні, зробили державу некерованою, слабкою, напівзруйнованою, нездатною протистояти кризі. Сьогодні в країні, за чинною Конституцією, ніхто ні за що не відповідає, вона створює кілька антагоністичних і взаємовиключних центрів ухвалення рішень, вона руйнує управління державою, несе хаос, анархію й повну відсутність будь-якої відповідальності…

Я ніколи не опущу рук, не припиню боротьбу з кризою. Сьогодні я з цією кризою сам на сам, віч-на-віч, один на один. А від усіх інших — безвідповідальність і свідома протидія моїй роботі

Зміни до Конституції треба ухвалити негайно. Бо чинна Конституція — це елемент нищення держави та її суверенітету. Жити за такою Конституцією і надалі — неприпустимо. Нам треба чітко розмежувати повноваження та відповідальність президента, прем"єр-міністра, парламенту. Необхідно створити з "нуля" незалежну судову владу. Саме для цього, разом із переговорами про об"єднання, ми напрацьовували, важко напрацьовували проект змін до Конституції, який мав після остаточного опрацювання, всенародного обговорення та публічного ухвалення пройти всі процедури Верховної Ради і бути прийнятим...

Хочу остаточно поставити крапку в дискусії стосовно найбільш резонансних тем переговорів щодо внесення змін до Конституції. Мова не йшла ані про продовження повноважень парламенту, ані про обрання президента у парламенті, ані про будь-які заходи щодо обмежень свободи слова. Проти подібних змін категорично й одразу виступила наша політична сила, а так само і Блок Литвина, і блок "Наша Україна-Народна самооборона". Про це я публічно заявила на передачі "Свобода слова" ще 19 грудня 2008 року, коли вперше був зруйнований переговорний процес. Тоді мені одна із журналісток задала запитання: "Чому зруйнувалися переговори?" Я чітко відповіла, що отримала умови, за яких президента треба обирати у парламенті, а повноваження у нього лишаються такі, як і сьогодні. Ще тоді я повідомила: "Такі умови неприйнятні. Ми не можемо на них погодитися". І тому я залишаюся на таких позиціях і зараз.

І хочу підкреслити, що всі ці розмови були зроблені задля дискредитації переговорного процесу, що й так проходив складно, дуже важко і тяжко... Щоб довести до логічного завершення ці переговори, щоб об"єднати країну, треба було навіки закопати глибоко в землю всі приватні образи, всі амбіції та особисті владні апетити. Наша політична сила була готова на такі жертви.

Були в цього об"єднання і прихильники, і супротивники. Можливо, з точки зору Майдану, з погляду помаранчевої революції таке об"єднання виглядає неприродно. Ви знаєте, що я не раз виступала категорично проти подібного об"єднання. Але криза змінила все, змінила світ. І з точки зору відповідальності перед історією, перед майбутніми поколіннями ми зобов"язані кризу перемогти. Ми повинні діяти разом. Це було єдиним можливим виходом. (...) Я від цього не відступлюся і буду робити все від мене залежне для того, щоб з"єднати, скріпити, консолідувати країну.

Єдина умова, від якої ми категорично відмовилися, і це було майже в останній день, це було у п"ятницю, 5 червня, коли Віктор Янукович запропонував мені особисто таку "екзотичну" норму Конституції, відповідно до якої кандидатом у президенти могла бути обрана тільки людина, не молодша 50-річного віку. Я категорично відмовилася від цих пропозицій. Вважаю, що обмежувати так жорстко вибір людей є несправедливим. Думаю, неприйняття таких вимог мною і нашою командою і стало причиною виходу Віктора Януковича з переговорного процесу.

Від імені всіх українських політиків прошу пробачення у вас за те, що цього разу єднання не вийшло. Але ми ще поборемося.

Я ніколи не опущу рук, не припиню боротьбу з кризою. Сьогодні я з цією кризою сам на сам, віч-на-віч, один на один. А від усіх інших — безвідповідальність і свідома протидія моїй роботі. Але навіть це не завадить нам перемагати. Я не припиню спроб об"єднання країни, всіх політичних сил ані на мить, незважаючи на будь-які особисті втрати, рейтинги та жертви. І в цьому бачу єдиний шанс захисту людей.

Якщо чоловікам не вистачає мужності, відповідальності, не вистачає гідності й честі, то мені всього цього вистачить. І саме тому, і саме зараз, щоб довести, що ви недарма стояли на всіх майданах, вулицях та площах країни, я заявляю, що іду на президентські вибори і переможу!

Зараз ви читаєте новину «"Мова не йшла ані про продовження повноважень парламенту, ані про обрання президента в Раді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути