Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2013 06:15

Москвичі перебираються до Києва, Одеси і в Крим

Автор: Підготував Олександр Куриленко
 

Російський журналіст Євген Кисельов просить президента Віктора Януковича надати йому українське громадянство. "Мені набридло, коли то один негідник, то інший називає мене "гастролером" або звинувачує мене в тому, що я приїхав за довгою гривнею", — пояснив своє рішення. Працює в Україні з 2008 року. Веде політичні шоу на телебаченні.

— Процедура отримання українського громадянства досить складна і повільна. Відомим персонам легше її пройти через президентський указ, — говорить віце-президент Центру політичних технологій 39-річний Георгій Чижов. Він громадян Росії. Зараз працює в Україні.

Хто зазвичай переїжджає сюди?

— Якщо не брати до уваги тих, хто змінює громадянство за сімейними обставинами, дедалі частіше їдуть до України представники творчих професій. Так званий креативний клас. Умовний старт був 2003 року, коли до Києва переїхало багато працівників ЮКОСу (нафтовидобувна компанія ув'язненого Михайла Ходорковського. — "ГПУ"). Відтоді кількадесят журналістів та піарників пустили коріння в Україні. Це не масова міграція, але помітне явище в культурному аспекті.

За президента Ющенка росіянам часто надавали політичний притулок. Зараз їдуть ті, хто побоюється ув'язнення за акції протесту на Болотній площі. Або й люди аполітичні, які шукають більших можливостей для самореалізації. Перебираються багато москвичів. Найчастіше — до Києва, в Крим, рідше до Одеси.

Які мотиви переїзду в Україну?

— У гуманітаріїв — письменників, художників, телеведучих — менше стимулів рухатися на Захід через мовний бар'єр. Людям, які не мислять себе поза російськомовним простором, за великим рахунком, їхати немає куди. У росіян і українців ментальність хоч і різна, та вони завжди можуть порозумітися. Росіянам звідси легше їздити до родичів. У багато кого виходить працювати на проекти в Росії.

Чи може Україна приваблювати російських бізнесменів?

— Для малого і середнього бізнесу тут не досить добрі умови. Такі підприємці рідко беруть українське громадянство. Що стосується великого російського капіталу, він має набагато більше коштів і може поглинати український бізнес цілими галузями.

Що утримує росіян в Україні від зміни паспорта?

— Узяття українського громадянства означає, що людина твердо вирішила пов'язати подальше життя з цією країною. Але тоді в неї можуть виникнути проблеми в Росії. Там заведено перевіряти документи на кожному кроці, потрібні реєстрація, папери для медобслуговування. Власник українського паспорта почувається в Росії людиною другого сорту.

Як Україні заохотити приїжджати інтелектуалів, фахівців високого рівня?

— Зараз це відбувається завдяки відкритішому менталітету українців. Бо тутешня влада досі не створила привабливого проекту, хоч він має всі шанси бути успішним.

Стратегічно Україна могла би послужити для росіян містком до Європи. Для багато кого вона може стати Росією номер два. Мовляв, у людини не вийшло побудувати сучасне європейське суспільство на батьківщині, можна спробувати тут. Але для більшості росіян переїзд означає згоду на меншу зарплату. А це важко. Україні треба підвищувати рівень життя.

Києву варто цілеспрямовано працювати над залученням інженерів, програмістів, які мобільні, працюють по всьому світі. Найближчим часом варто очікувати напливу гуманітаріїв, бо в Росії ситуація поступово стає дедалі  жорсткіша. А тут є відчуття, що ринок іще не насичений.

Чому приїжджі зазвичай не вчать української?

— Вони спочатку бачать певну перспективу, швидко вчаться розуміти і читати. Потім усвідомлюють, що для опанування літературної мови потрібні зусилля. Не всі мають час. Тут повинна проявитися позиція держави. Люди, які хочуть бути публічними, робити кар'єру, мусять знати українську.

Наскільки мігранти з Росії відчувають різницю в ментальності?

— Попервах здається, що в Києві — як у Москві, тільки вивіски українською. Через місяць розумієш, що все цілком різне. Основна відмінність — готовність українців розраховувати тільки на себе. У Росії суспільство традиційно солідарне, має спільні цінності, нав'язані згори. В Україні більше поважають за особистісні якості. Через це вищий рівень конкуренції й у бізнесі, й у політиці. Немає бажання коритися.

Зараз ви читаєте новину «Москвичі перебираються до Києва, Одеси і в Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути