Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2009 18:30

"Москва вимагає зміни української зовнішньої політики"

  Володимир Фесенко: ”Росія не хоче мати справ із Віктором Ющенком і пропонує певне меню всім претендентам на його місце”
Володимир Фесенко: ”Росія не хоче мати справ із Віктором Ющенком і пропонує певне меню всім претендентам на його місце”

Президент Росії Дмитро Медведєв обвинуватив керівництво України в антиросійському курсі. Про це йдеться в його посланні до президента Віктора Ющенка. А у своєму відеоблозі Медведєв повідомив, що напруга в російсько-українських відносинах "зашкалює", тому він вирішив не направляти в Київ свого посла до кращих часів, які, на його думку, настануть після президентських виборів в Україні.

Керівник Центру політичних досліджень "Пента" 50-річний Володимир Фесенко вважає це дипломатичним демаршем, для якого немає жодних підстав.

Чи не є послання Медведєва втручанням у внутрішні справи України?

— Напряму — ні, а опосередковано — так. В усякому разі це прояв імперської зовнішньої політики. Одна держава повчає іншу, на яких принципах і в яких формах вибудовувати двосторонні відносини. У цій заяві зачіпаються наші внутрішні проблеми, зокрема питання мови. Звичайно, ніхто не може заборонити Медведєву висловлювати свою точку зору, але зміст і форма цього послання занадто різкі. Рішення не направляти свого посла в Україну на період президентської кампанії — це дипломатичний демарш, для якого нема жодних прямих підстав.

Чи випадково ця заява з"явилася саме зараз?

— Такі послання випадково не роблять, тим паче з Кремля. У Росії державна пропаганда працює на два порядки вище, ніж у нас, і на порядок — ніж у Європі.

Ця заява підтверджувалася в низці інших дій, якими в Москві гучно відзначають річницю війни з Грузією. Росія демонструє своїм сусідам і міжнародному співтовариству, що й надалі проводитиме жорстку політику. Для відстоювання своїх інтересів застосовуватиме будь-які засоби і методи. Остання законодавча ініціатива президента Медведєва — про порядок застосування російських збройних сил за кордоном — це сигнал, що Кремль за потреби діятиме так, як у Грузії.

До яких наслідків може це призвести?

— Прямих наслідків поки не бачу. Але ця заява свідчить, що Кремль буде впливати на перебіг подій під час виборів в Україні, хоч і по-іншому, ніж 2004 року. Москва може вдаватися й до більш жорстких дій. Скажімо, у грудні–січні в нас зазвичай відбуваються газові війни. Буде спокуса скористатися газовим тиском, щоб якось подіяти на підсумок виборів.

Як вплине заява Медведєва на рейтинг можливих кандидатів у президенти?

— Ефективнішим це послання було б напередодні голосування. Зараз хіба що трохи підвищиться рейтинг Ющенка. Але оскільки наш президент у першу добу не відреагував, то навряд чи він матиме з цього зиск.

У звичному проросійському курсі відреагували Партія регіонів і комуністи

Москву його реакція не хвилює. Для них досить, що у звичному проросійському курсі відреагували Партія регіонів і комуністи. Кремль таким чином вибудовує певний порядок денний наших виборів. Зокрема, знову поділяє українських виборців на проросійських і антиросійських.

Як Україна мала б відповісти на демарш Медведєва?

— Відповідь має бути публічною, достатньо рішучою, але спокійною. Треба чітко заявити про наші інтереси і зовнішньополітичні пріоритети. Якщо Росія хоче поліпшення відносин, то треба прислати посла й активізувати двосторонній діалог, а не відмовлятися від нього.

Як сприймати те, що в Україні зараз відсутні посли Росії й США?

— Трагедії в цьому не бачу. Колись нашого посла довго не було в Німеччині. Україну критикували за це. Але якщо пауза затягується, то це не на користь двостороннім відносинам. Росія заявила, що її посла не буде певний період. Тобто це дипломатична санкція. Вона не така вагома, як відкликання посла, але це також інструмент м"якої дипломатичної війни.

Медведєв сказав, що відносини поліпшаться лише за нового керівництва України. Кого він мав на увазі?

— Росія не хоче мати справ із Віктором Ющенком і пропонує певне меню всім претендентам на його місце. Іде перелік проблем і тем, по яких Москву не влаштовує нинішня ситуація. Вона вимагає зміни української зовнішньої політики. Росіяни намагаються втягнути в цю гру всіх претендентів на президентську посаду. А потім дивитимуться, як хто відреагує, і проводитимуть серед них своєрідний тендер.

Зараз ви читаєте новину «"Москва вимагає зміни української зовнішньої політики"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути