Ексклюзиви
вівторок, 22 травня 2018 07:50

Москва вимагає, щоб серед миротворців на Донбасі не було солдатів НАТО

Автор: REUTERS
  Перед початком зустрічі президент Росії Володимир Путін вручив канцлеру Німеччини Анґелі Меркель букет білих троянд. 18 травня, Сочі
Перед початком зустрічі президент Росії Володимир Путін вручив канцлеру Німеччини Анґелі Меркель букет білих троянд. 18 травня, Сочі

"Букет виглядає як прояв ввічливості, але насправді це була образа. Політики такого рівня повинні тиснути одне одному руки, а не дарувати квіти. Своїм жестом Путін хотів нагадати Меркель, що вона — жінка", — написало німецьке видання "Більд" після переговорів президента РФ Володимира Путіна й канцлера Німеччини Анґели Меркель.

Перемовини відбулися 18 травня в російському Сочі. Путін зустрів Меркель із букетом білих троянд. Розмовляли 1,5 год. за зачиненими дверима.

Головна тема — ситуація на Донбасі й можливість залучити туди миротворчу місію. Говорили також про "Північний потік-2" — газопровід із Росії до Німеччини в обхід України. Київ і Вашингтон виступають проти його будівництва. Якщо проект реалізують, Україна втрачатиме щорічно $2 млрд, вважають експерти.

— Ми розглядаємо "Північний потік-2" як комерційний проект. Але в ньому є й інші складові. Потрібно подумати над гарантіями для України, — каже 63-річна Анґела Меркель після переговорів. — Роль України як транзитної держави повинна зберегтися. Це має стратегічне значення. Німеччина готова сприяти цьому.

— Торкнулися стану справ в Україні, — говорить Володимир Путін, 65 років. — Мінські угоди залишаються безальтернативною основою врегулювання. І ми продовжуватимемо спільну роботу в рамках нормандського формату (перемовини між лідерами Німеччини, Франції, Росії й України. — ГПУ).

На зустрічі в Сочі Путін поставив умову введення миротворчої місії на Донбас. Серед "блакитних шоломів" не має бути військових з країн Північноатлантичного альянсу, повідомляє головний редактор радіостанції "Эхо Москвы" 63-річний Олексій Венедиктов:

— Ця умова Росії прийнята. Місія має йти одночасно з виведенням із Донбасу і російських радників, і незаконних збройних формувань, і української армії.

— Західні країни вимушені узгоджувати свою політику щодо миротворців із Путіним. Він наполягає, аби ті були в складі груп спостереження ОБСЄ (Організація з безпеки і співробітництва в Європі. — ГПУ). Це звужує їхні повноваження, — говорить експерт із міжнародних питань Михайло Пашков, 59 років.

— Путін робитиме все, аби затягнути процес переговорів. Висуватиме вимоги, що не можуть бути прийняті й потребуватимуть додаткового обговорення. Росіяни чекають наших парламентських і президентських виборів 2019 року. Путін розраховує на нового президента. Щоправда, ніхто не знає, хто ним буде. РФ втручатиметься у вибори, аби перемогу отримав той, із ким буде простіше домовитися.

Зараз ви читаєте новину «Москва вимагає, щоб серед миротворців на Донбасі не було солдатів НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути