середа, 19 травня 2010 10:17

Москва хоче змінити морський кордон на свою користь

В угоді про демаркацію українсько-російського державного кордону президенти домовилися позначити сухопутні межі на місцевості. Делімітацію — позначення на карті водного кордону в Азовському морі і Керченській протоці — відклали.

— Це питання довго і наполегливо вирішувало попереднє українське керівництво. І коли залишилося підписати папери, росіяни вирішили чекати виборів нового президента України, — коментує науковий директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, 50 років. — Цим лише зробили рекламу Віктору Януковичу, оскільки тепер цю угоду подаватимуть як його досягнення. Принципова позиція України ще за президентства Леоніда Кучми і Віктора Ющенка щодо морського кордону полягала в тому, що поділ Азовського моря і Керченської протоки має збігатися з адміністративними межами часів Радянського Союзу. Судноплавний Керч–Єнікальський канал, який відкриває шлях в Азовське море, мав би залишитися під юрисдикцією України. Відтак плату за проходження суден через протоку збирала б українська сторона. Росіяни наполягають провести кордон посередині протоки — так, щоб канал став бодай спільним володінням двох держав. Але тоді знову постане питання про територіальну приналежність коси Тузла. Як далі вестиме себе українська дипломатія і чи дотримається президент Янукович лінії своїх попередників — питання відкрите. Оскільки угоду про делімітацію не підписали, значить, суперечності залишилися.

Зараз ви читаєте новину «Москва хоче змінити морський кордон на свою користь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути