вівторок, 31 серпня 2010 02:14

Моряки "Святої Софії" повернулися додому

Учора літак із шістьма моряками судна "Свята Софія", які чотири місяці жили на аварійному суховантажі у Червоному морі, приземлився в Одесі. Геннадій Купчинський, Микола Газілов, Дмитро Чалапко, Руслан Чоботар, Євген Карматський та Віталій Шульженко прилетіли в супроводі ініціативної групи, створеної під патронатом Сергія Тігіпка.

Керівник групи, голова Одеської обласної парторганізації "Сильної України" Світлана Фабрикант каже, що стан здоров"я моряків задовільний, але їм потрібно буде багато часу, щоб відновитися морально.

На початку травня "Святу Софію", яка прямувала до Індії з небезпечним вантажем — фосфатними добривами, інспекція Суецького каналу визнала аварійним і немореходним судном. Трюми протікали, воду постійно відкачували вручну. Український судновласник і місцева влада відмовлялися допомогти команді.

— Кожен день ми могли піти на дно. Двічі ми посилали сигнали "сос", вісім разів сигналили ракетами, але на нас ніхто не звертав уваги, — розповідають моряки.

Представникам "Сильної України", які вилетіли до Єгипту 22 серпня, вдалося переконати владу дозволити морякам зійти на берег і домовитися про буксирування судна в порт. Вони також доправили на корабель продукти, воду та дрова.

На борту залишилися п"ять моряків на чолі з капітаном, які будуть супроводжувати вантаж під час буксирування судна. Протягом двох тижнів вони теж зможуть повернутися додому.

— Ми забезпечуємо їм політичну і матеріальну підтримку. Крім того, ми найняли адвоката, тому що самі моряки правди не знайдуть. Ми доб"ємося, щоби всі вони отримали свою зарплату. Якщо ні, то у судновласника будуть проблеми, зокрема юридичні, — повідомив лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко, за підтримки якого було засновано доброчинний "Фонд допомоги морякам "Ассоль".

Зараз ви читаєте новину «Моряки "Святої Софії" повернулися додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути