вівторок, 20 березня 2012 00:15

"Мобільні оператори проспали технічну революцію"

Державна Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, розглядає можливість запровадження плати за користування сервісом відео та голосового зв'язку через інтернет. Зокрема такі послуги надає програма "Скайп". Про це голова НКРЗІ Петро Яцук розповів виданню "Коментарі".

— Ця пропозиція стосується лише користувачів, які заходять до інтернету й скайпу через свої мобільні телефони, — пояснює засновник видання про інтернет-бізнес "Вотчер" Максим Саваневський, 34 роки. — Маємо приклад українського виміру глобальної війни між мобільними операторами та компаніями, які надають послуги відеозв'язку. Найзапекліше ця боротьба точиться в США.

У певний момент мобільні оператори проспали технічну революцію сервісів. Основний їхній бізнес — передача голосу та даних. Скайп також займає цю нішу, але фактично паразитує на мобільних операторах. Це призвело до того, що оператори почали втрачати прибутки при збільшенні навантаження на їхні мережі. Фактично вони недоотримують коштів, необхідних для технічного розвитку.

Стягування плати з різних сервісів організувати нескладно. Питання в іншому. Є принцип веб-нейтральності, коли будь-хто з користувачів інтернету повинен мати однаковий доступ до всіх сервісів. Цей принцип просуває і скайп, але він призведе до програшу операторів і падіння якості їхніх послуг. Інший шлях — сторгуватися всім гравцям на компромісній ціні.

Зараз ви читаєте новину «"Мобільні оператори проспали технічну революцію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути