Ексклюзиви
четвер, 16 грудня 2010 10:56

"Митрополит" Янукович розпалює міжрелігійну ворожнечу

"Митрополит" Янукович розпалює міжрелігійну ворожнечу

На Українську православну церкву Московського патріархату продовжує проливатися благодатний дощ державної політичної та фінансової підтримки. Одна з останніх новин: депутати-"регіонали" підготували законопроект про звільнення від податків будівництва нового величезного собору у Києві.

Цілком логічне продовження політики Януковича щодо надання усіляких можливих преференцій саме цій церкві. Раніше столична влада забрала у киян і віддала на будівництво того собору 11 млн грн, за державний рахунок святкували день народження митрополита УПЦ Московського патріархату Володимира. Бюджетними грошима оплачували візит до України патріарха Російської православної церкви Кирила, який носить годинник за 350 тис. грн і їздить на автомобілі за мільйон. Лише ієрархи Московського патріархату беруть тепер участь у різних державних заходах з Януковичем та іншими високопосадовцями. Представників інших конфесій влада відверто ігнорує.

Російська православна церква отримує в Україні все, що забажає. Це при тому, що по суті є політико-бізнесовою організацією, не приховує свого ворожого ставлення до української незалежності, не визнає національної ідентичності українців. Цій структурі притаманна агресивність і нетерпимість до "чужовірців", яку вона активно експортує тепер і в Україну. Не дивно, що такою нетерпимою є і релігійна політика Януковича — він діє як місцевий митрополит Російської православної церкви, а не президент держави Україна.

Усіляко сприяючи московським попам, теперішня влада демонстративно й брутально порушує права інших конфесій, принижує їхніх вірян. Блокують будівництво греко-католицького храму в Одесі. Цькують Українську православну церкву Київського патріархату. Останнім промовистим прикладом є заборона його священикам з боку столичної влади відспівувати на цвинтарях — тепер це може робити лише Московський патріархат. Усупереч закону влада навіть не думає повертати католикам київський костел святого Миколая, який забрала в радянські часи й використовує як будинок органної музики. Вірянам інших православних конфесій, греко-католикам, католикам, мусульманам, іудеям тощо влада фактично пропонує фінансувати з власних кишень різноманітні забаганки РПЦ.

Підвищуючи одну церкву й принижуючи інші, Янукович та його брати в рясах активно розпалюють в Україні міжконфесійну ворожнечу. Це небезпечна гра. Навернути українців до Московського патріархату теперішніми насильницькими методами Януковичу і Росії не вдасться, а от розбурхати в суспільстві протистояння вони цілком здатні і швидко до цього йдуть. Міжрелігійні конфлікти легко роздмухати, але важко потім загасити.

Зараз ви читаєте новину «"Митрополит" Янукович розпалює міжрелігійну ворожнечу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути