вівторок, 26 вересня 2017 07:50

Миротворча місія на Донбасі буде за українським сценарієм або не відбудеться взагалі

21 вересня президент України Петро Порошенко мав переговори з американським колегою Дональдом Трампом у Нью-Йорку. Це — друга їхня зустріч. Перша відбулася у червні цьогоріч.

Президенти привіталися перед камерами журналістів. Обмінялися кількома репліками. Решту часу розмовляли за зачиненими дверима.

— Наша співпраця в секторах безпеки й оборони вже приносить перші важливі результати завдяки вашому лідерству, — сказав 51-річний Петро Порошенко на початку зустрічі. — Ми серйозно поліпшили наше економічне співробітництво. Торговий оборот між Сполученими Штатами й Україною за останні сім місяців збільшився в 2,5 разу.

— Ми недавно спілкувалися в Білому домі. З тих пір ви досягли непоганого прогресу, — зазначив 71-річний Дональд Трамп. — Із кожним днем робите все більше й більше. Американські компанії потужно заходять в Україну. Вони бачать величезний потенціал там. Тож гарненько подбайте про них.

Вашингтон підтримав пропозицію Києва про введення миротворців на Донбас, заявив Петро Порошенко після зустрічі. Йдеться про розміщення місії на всій окупованій території регіону.

"Трохи дивно, коли президент твоєї країни так наполегливо лестить главі іноземної держави, — написав дипломат 45-річний Богдан Яременко у "Фейс­буку". — Але потрібно віддати належне Порошенку. Висмоктані з пальця компліменти про визначну роль Трампа досягають цілі. Петро Олексійович навіть витягнув із нього зізнання, що все більше американських компаній ідуть в Україну. До позитиву можна віднести й фразу Трампа: "Я знаю, що Україна — непросте місце для життя, але справи у вас ідуть щораз краще". Питання не в тому, чи відчувають це громадяни України. А в тому, що так думає й публічно говорить президент країни, яка може нам дуже допомогти".

— У нас заведено вважати, що з реформами все погано. А на Заході думають, що ми маємо непогані показники, — каже політолог 47-річний Сергій Таран.

— По-перше, наша армія за три роки стала сильніша. По-друге, зміцніла економіка. Важливо, щоб ми говорили з американцями по-їхньому — мовою грошей. Звичайно, про рівні відносини між нами й США поки що не йдеться. Але ми почали розуміти одне одного.

Стало ясно, що миротворча місія на окупованих територіях Донбасу буде за українським сценарієм або не відбудеться взагалі. Ще зовсім недавно Путін говорив про неї лише в зоні розмежування. Намагався проштовхнути свої умови Заходу в обмін на мир. США далі тиснутимуть на Росію санкціями. Економічне виснаження змусить Кремль іти на поступки.

Порошенку не вдалося домовитися про летальну зброю для України. Це обговорюватимуть, коли Росія заблокує миротворчу місію за нашим сценарієм. Тим більше, бюджет для цього вже виділили (19 вересня Конгрес США передбачив $500 млн на летальне оборонне озброєння для України. — ГПУ).

— Зустріч тривала вдвічі довше, ніж попередня у Вашингтоні. Це свідчить про прогрес у стосунках між президентами й країнами, — каже політолог Володимир Фесенко, 58 років. — Петро Олексійович вибрав правильну тактику спілкування. Грає на тому, що Трамп — бізнесмен. Він хоче просувати американсь­кі економічні інтереси за межами США. А нам треба залучати іноземні інвести­ції. Якщо приходитимуть американці, це стимулюватиме й європейців. Трамп — не Путін, не може наказувати американському бізнесу. Але багато співвітчизників-підприємців прислухаються до нього. Він не лише президент США, а й мільярдер. У нього є чуйка.

Інвестиції зі Штатів зроблять нас захищенішими. Американці будуть зацікавлені їх боронити. Але це не гарантуватиме припинення війни на Донбасі і членства України в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Миротворча місія на Донбасі буде за українським сценарієм або не відбудеться взагалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути