Ексклюзиви
вівторок, 23 травня 2006 18:11

Мін"юст хоче багато державних свят

 

Міністерство юстиції запропонувало перелік свят, яким слід надати статус державних. Згідно з ним, День незалежності урівняють у правах із Днем матері.

Мін"юст працює над запровадженням в Україні інституту державних свят. Такими пропонують вважати події, які "з огляду на їх надзвичайно важливе місце у розвитку українського суспільства та держави, завдяки особливому значенню стали національними цінностями".

— Мін"юст уже два роки працює над законопроектами, мета яких — законодавчо зробити те, чого в Україні не було протягом усіх років її незалежності. А саме: ввести інститут державних свят, — заявив міністр юстиції Сергій Головатий, 51 рік.

Вони не обов"язково будуть вихідними, каже міністр. Відзначатимуть їх за участю Президента України, а на державних установах підніматимуть прапор.

Сьогодні в Україні є одне державне свято — День Конституції. Інші вважаються вихідними днями.

Список запропонованих Мін"юстом державних свят досить суперечливий. Хоча б через їхню кількість. Західна практика передбачає зазвичай лише одне-два державних свята. Скажімо, в Сполучених Штатах відзначають День незалежності, у Франції — День взяття Бастилії, в Італії — День республіки.

До того ж у переліку свята фактично повторюються. Соборність, національна єдність, державний суверенітет, незалежність — це різні грані одного й того ж поняття.

Мін"юст хоче багато державних свят

— День національної єдності дуже перегукується з 1 грудня, коли було проведено державний референдум про суверенітет України. А День соборності не зачіпає далеких східних земель, — каже завідувач кафедри історії Національного університету "Києво-Могилянська академія" Наталія Яковенко, 63 роки. — Слід обрати якесь одне з них.

Хоча Сергій Головатий і твердить, що не всі запропоновані свята мають бути вихідними, нині Мін"юст не підтримали міністерства фінансів, економіки, праці та соціальної політики. Вони кажуть, що в разі ухвалення цього закону в Україні буде надто багато святкових днів. Бюджет втрачатиме чимало коштів.

У запропонованому переліку немає релігійних свят. Хоча вони цілком підпадають під визначення, яке Сергій Головатий дав державним, — мають асоціюватися "з подією для нації, що гуртує людей, які об"єднали й утворили національну державу". В Українській православній церкві Київського патріархату вважають, що найбільші християнські свята мали б бути державними.

— Визначення державних свят — прерогатива держави, — каже прес-секретар Київської патріархії, ігумен Євстратій (Зоря).— Але водночас ми переконані, що державні свята України мають відповідати державному духові, а не бути рудиментами радянської епохи.

Директор Інституту філософії Мирослав Попович, 76 років, каже, що релігійність — це приватна справа людини. До того ж  громадянами України є також мусульмани, юдеї, атеїсти. Проте такі свята, як Великдень і Різдво, святкують у нас більшість. Тож вони можуть бути державними.

— Вони стали вже не просто релігійними святами, а й національними, культурними явищами, — каже він.


 Перелік державних свят,
запропонованих Міністерством юстиції
 Чинні святкові дні
 22 січня — День Соборності України  1 січня — Новий рік
 9 березня — Шевченківський день  7 січня — Різдво Христове
 9 травня — День Перемоги у Другій світовій війні
 8 березня — Жіночий день
 15 травня — День матері  1–2 травня — День солідарності трудящих
 28 червня — День Конституції України  Великдень (за місячним календарем)
 16 липня — День проголошення державного суверенітету України
 9 травня — День миру та перемоги
 24 серпня — День незалежності України  Трійця (Зелені свята) через 50 днів після Великодня
 1 грудня — День національної єдності  28 червня — День Конституції України
  дані: проект Закону України "Про державні свята в Україні"  24 серпня — День незалежності України
Зараз ви читаєте новину «Мін"юст хоче багато державних свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути