Ексклюзиви
пʼятниця, 12 серпня 2011 00:45

Міністерство оборони воює за вкрадене майно

У Господарському суді Києва наближається до фіналу розгляд справи, відкритої за позовом Міністерства оборони, проти одного зі своїх колишніх співробітників.

Військове відомство намагається в судовому порядку повернути відчужений три роки тому 385-й військовий госпіталь у Дніпропетровську. Його передали у приватні руки нібито з допомогою Петра Мельника, колишнього директора міністерського департаменту охорони здоров'я.

Боротьба за госпіталь — далеко не перша справа щодо відчужених військових об'єктів, які за останній рік ініціювало нове керівництво Міністерства оборони. Кілька місяців тому Шевченківський суд уже виніс вирок іншому колишньому працівникові Міністерства, який у 2006–2007 роках брав участь у передачі приватним фірмам 27 військових містечок. Колишній директор філії Центрального спеціалізованого будівельного управління Міністерства оборони "Укроборонбуд" Володимир Мельник отримав вісім років колонії. Вирок в Апеляційному суді йому оскаржити не вдалося.

Усього ж за цей період, як виявилося, військові чиновники відчужили майже 40 об'єктів на користь різних компаній, які часто існували лише на папері.

Схема відчуження у всіх випадках виглядала приблизно однаково. Чиновники отримували широкі господарські повноваження від тодішнього міністра оборони Анатолія Гриценка. Вони мали право здійснювати операції з будівництва та купівлі-продажу житла,  домовлятися з підрядниками, найчастіше будівельними фірмами, про будівництво і реконструкцію об'єктів житлово-комунальної сфери Міністерства оборони, створення інженерної інфраструктури.

В основу операцій було закладено принцип пайової участі. Міністерство надавало будівлі або земельні ділянки, а будівельна фірма гарантувала інвестиції в будівництво, ремонт і модернізацію. Домовлялися так, що в результаті цілого ланцюжка додаткових угод об'єкти Міноборони, які нібито збиралися ремонтувати будівельники, опинялися у них же на балансі. Найчастіше так робили із військовими містечками, розташованими у привабливих районах, скажімо, на морських прибережних зонах. Далі їх, імовірно, збиралися перепрофілювати у бази відпочинку.

У справі про дніпропетровський військовий госпіталь, яку зараз слухають у Господарському суді Києва, з'явився несподіваний поворот. Виявляється, будівельна фірма "Рейвел" не лише заволоділа будівлею, а й зажадала від Міністерства оборони понад 76 мільйонів гривень штрафу — за невиконання умов договору. Сам договір при цьому не мав нічого спільного з первинним завданням — модернізувати будівлю лікарні. Після підписання "додаткових угод" Міністерство оборони зобов'язувалося придбати у "Рейвела" медичне обладнання, грошей на яке у відомства не було. До угоди була внесена одна цікава умова: Міністерство оборони брало на себе обов'язок відшкодувати фірмі всі збитки й упущену вигоду. Крім того  заплатити штраф у розмірі своїх договірних зобов'язань, якщо контракти з якої-небудь причини не будуть виконані.

Розслідування всіх цих справ почалося після того, як посаду міністра оборони в березні минулого року посів Михайло Єжель.

Новий керівник відомства звернув увагу на кричущі факти розбазарювання майна. За півтора року договори, укладені колишніми чиновниками, за позовами Генеральної прокуратури визнані недійсними.

Щоб домогтися повернення своїх колишніх об'єктів, Міноборони доведеться пройти через безліч судових позовів. У січні 2011-го до суду направлено справу колишнього виконувача обов'язків міністра оборони Валерія Іващенка. Слідство інкримінує йому відчуження підприємства "Феодосійський судномеханічний завод", що завдало державі збитків на суму понад 70 млн грн. Також на початку року Головне контрольно-ревізійне управління провело ревізію в Міноборони і Генеральному штабі Збройних сил. Виявилося, що державі завдано збитків іще на понад 6,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство оборони воює за вкрадене майно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути