пʼятниця, 07 грудня 2018 05:55

Мінімальна пенсія не може бути нижча прожиткового мінімуму

Автор: ФОТО НАДАНЕ ПРЕС-СЛУЖБОЮ ПАРТІЇ ”ОСНОВА”
  На початок липня 55 відсотків українських пенсіонерів отримували менш як 2000 гривень пенсії, що майже в півтора разу нижче фактичного прожиткового мінімуму
На початок липня 55 відсотків українських пенсіонерів отримували менш як 2000 гривень пенсії, що майже в півтора разу нижче фактичного прожиткового мінімуму

Українці похилого віку заслужили на достойну підтримку держави. Влада зобов'язана реалізувати їхні права на працю, пенсію, соціальну й медичну допомогу. Розмір мінімальної пенсії не може бути менший фактичного прожиткового мінімуму, а середня пенсія повинна становити 10–12 тис. грн. Такі принципи поваги до старшого покоління закладені в програмі партії людей справи "Основа".

Україна поступово стає однією з "найстаріших" країн світу, де частка людей похилого віку в структурі населення зростає високими темпами. Відповідно до національного демографічного прогнозу, до 2025-го частка осіб старших 60 років складатиме понад 25%, осіб у віці понад 65 років і старших — 18,4%, а до 2030-го — більш як 26% і 20% відповідно. Сьогодні середня тривалість життя в Україні майже 72 роки, зокрема для жінок — 77, чоловіків — 67.

— У Польщі працюють два мільйони українців, які забезпечують досить високий рівень зростання економіки цієї країни, — говорить лідер партії "Основа" Сергій Тарута. — Торік це дозволило польській владі узаконити рішення про зменшення пенсійного віку на чотири роки, встановивши 60 замість 64 років. У нас все навпаки. Поляки зацікавлені в забезпеченні молоді робочими місцями, там величезний попит на робочу силу, що забезпечується здебільшого за рахунок України. З наступного року Чехія готова вдвічі збільшити квоти на працевлаштування українців. Цю ініціативу давно підтримали чеські роботодавці. А тепер отримали сприяння і з боку держави. Адже брак робочої сили, за оцінками чеських експертів, щорічно приносить місцевому бізнесу збитки в розмірі 110 мільярдів крон. До того ж кожен українець, який працює в Чехії за програмою RežimUkrajina, відраховує одному чеському пенсіонерові 440 крон у рік.

У той час підвищення в Україні з 1 липня 2018-го розміру мінімальної пенсії на 62 гривні — із 1374 до 1436 гривень — принизливе.

За останні чотири роки інфляція "з'їла" всі підвищення пенсій: якщо мінімальна пенсія зросла на 39,4 відсотка, то рівень інфляції сягнув 88 відсотків.

— Не можна відкидати на узбіччя суспільства людей поважного віку, які впродовж усього трудового життя розбудовували Україну, — каже керівник фракції "Основа" в Черкаській обласній раді Олександр Рибченко. — Мінімальна пенсія не може бути нижча фактичного рівня прожиткового мінімуму. За офіційними даними Мінсоцполітики, такий мінімум у цінах вересня 2018 року в розрахунку на місяць на одну особу становив 3252 гривні, а для осіб, які втратили працездатність — 2736 гривень. Наші пенсіонери заслужили отримувати хоча б це.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна пенсія не може бути нижча прожиткового мінімуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути