Ексклюзиви
пʼятниця, 10 вересня 2010 07:30

Ми випередили лише Бурунді та Мадагаскар

 

Україна опинилася на одному із передостанніх місць у світовому рейтингу доброчинності. Його уклала Британська благодійна організація "Чарітіс Ейд Фаундейшн". Із 153 країн після нас лише Бурунді та Мадагаскар.

Дослідники уклали рейтинг за трьома моделями доброчинної поведінки: здатність на фінансові пожертви, бажання працювати безкоштовно на користь інших і надання допомоги незнайомцям. Опитали 195 тис. осіб. При цьому найбільше охочих пожертвувати живе на Мальті — 83% населення. У Туркменістані найбільше працюють безкоштовно — 61%. А найщедрішими на милостиню є жителі Ліберії — 76%. Українські показники — 5%, 14% і 19% відповідно.

— Ми здрібніли — це перша причина такої нехоті до доброчинності, — коментує науковий директор Центру соціальних експертиз Інституту соціології Юрій Саєнко, 73 роки. — А коли стоїш на межі виживання, першими, кому можеш допомогти, стають родичі, близькі. Цифри, наведені у британському дослідженні, дуже точно характеризують українські реалії. Люди не впевнені, що їхня гривня дійде до адресата, тому не довіряють ані соціальній рекламі, ані проханням громадських організацій, ні церкві, ані співробітникам. Зниження рівня довіри — це пострадянський синдром: країна всуціль криміналізована, від верхівки до жебрака, на кожному кроці шахраї. Люди підозрюють, що їх хочуть ошукати, і це відштовхує від доброчинності.

Зараз ви читаєте новину «Ми випередили лише Бурунді та Мадагаскар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути