пʼятниця, 28 листопада 2008 20:07

"Ми нічого не винні Росії за газ"

Росія цього тижня оголосила про намір звернутися до міжнародних судових органів, щоб стягнути нібито борг України за газ у розмірі $2,4 млрд. Заговорили в Москві й за нову ціну на блакитне паливо — називали $400 за тисячу кубометрів, тоді як зараз —$179,5. Керівник альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 36 років, каже, що ціна на російський газ 2009 року має бути близько $200 за тисячу кубів.

Чому наприкінці кожного року виникає питання про газові борги України?

— Бо Росія щоразу прагне поставити Україну на коліна. Насправді в нашої держави немає боргів за газ перед Російською Федерацією. Є заборгованість НАК "Нафтогаз України" перед конкретною бізнес-структурою. І не перед російською газовою компанією "Газпром", а перед швейцарською "РосУкрЕнерго", яка була створена для реалізації корупційних схем. Тож це не справа російського президента Дмитра Медведєва втручатися у відносини  суб"єктів підприємницької діяльності. Інакше виходить, що Кремль пов"язаний із діяльністю певних бізнес-структур і лобіює їхні інтереси.

На світових ринках падає вартість нафти, а відтак і газу. То яка реальна його ціна може бути 2009-го?

— У будь-якому разі заяви про 400 доларів за тисячу кубів — це "страшилка". Такої ціни не буде. Вартість газу постійно знижується. Тим паче, що ціна на нафту впала нижче, ніж 50 доларів за барель.

Ми можемо відразу в 3–4 рази підвищити ціни на транзит російських енергоносіїв

До кризи прогнозували, що ціна на блакитне паливо для України на 2009 рік становитиме десь 250 доларів плюс-мінус 50, залежно від політичних домовленостей. Тепер можна стверджувати, що реальна ціна газу — майже 200 доларів. А може, вона залишиться і на теперішньому рівні.

Хто в Україні споживає російський газ — промислова сфера чи населення?

— Підприємства. Бюджетна сфера й люди користуються газом, який видобувають в Україні — це майже 20 мільярдів кубометрів на рік.

Але підвищать ціни на газ і для підприємств, і для населення. Хоча й не так різко, як прогнозували раніше.

То чому Росія постійно висуває претензії щодо газу державі, а не тим бізнес-структурам, які його купують?

— Бо єдиним оператором із закупівлі природного газу є  "Нафтогаз України" — державна компанія. Тому й висувають претензії нашому уряду. Причому роблять це навмисне під опалювальний сезон. Так само з умислом затягують  підписання контракту на наступний рік, оприлюднення справжніх даних про борги тощо.

"Газпром" може припинити з 1 січня постачання газу в Україну?

— Це нереально. Київ знає, як такого не допустити, і Кремль це усвідомлює. Ми можемо відразу в 3–4 рази підвищити ціни на транзит російських енергоносіїв нашою територією. А контракти в "Газпрому" з європейськими споживачами укладені з умовою, що російська сторона забезпечує доставку блакитного палива до їхніх кордонів. Тому це підвищення жорстко ляже на плечі "Газпрому". Тобто в України теж є методи відстоювання своїх інтересів. Хоча  раніше наш уряд цим не користувався — сподіваюся, тепер скористається. Отож перекриття газової труби невигідно нікому.

Зараз ви читаєте новину «"Ми нічого не винні Росії за газ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути